Kezdőlap » Kert » Milyen kártevői vannak a pázsitnak, gyepnek?

Milyen kártevői vannak a pázsitnak, gyepnek?

A gyepesítés évekre szól. Aki szép pázsitot akar, annak a talaj tápanyagellátásán, vízrendezésén, a gyep növényállományában lejátszódó törvényszerű változásokon kívül a talajban élő kártevők és kórokozók elleni védekezéssel és a gyomirtás lehetőségeivel is érdemes megismerkedni.

Veszélyes kártevők

Fonálférgek. A talajban élő növényparazita fonálférgek szabad szemmel nem, vagy alig láthatók. Végtagjuk nincs, bőrizomtömlővel mozognak. Testük nyúlánk, keresztmetszete rendszerint kör alakú. Petével szaporodnak, de elevenszülő fajok is akadnak közöttük. Nagyon szaporák, évente sok nemzedékük lehet. Egy maréknyi talajban több százezer élhet belőlük.
Kártételük nagyon jelentős, sőt feltűnő, mégis kevesen ismerik. A fonálférgek szájszuronyával megsértett és szívogatott pázsitfű eltorzul, rövid szártagú lesz, sárgul vagy kifehéredik és előbb-utóbb elpusztul. Közvetett kártételük is jelentős lehet, mert pl. a feltűnően hosszú szájszuronyú Xiphinema és Longidorus nemzetség fajai a vírusokat is terjesztik.

Vakondtücsök. Közismertebb nevén lótetű kifejlett egyedei 5 cm nagyságú, hengeres testű, bársonyosan barna színű rovarok. Első pár lábuk ásó lábbá módosult.
A megtermékenyített nőstény, nyár közepén, szerves anyagban gazdag közegben, arasznyi mélységben, tyúktojás nagyságú üregben rakja le tojásait. Egy-egy nőstény 200—300 tojást rak. Fokozatosan fejlődő, hangyára emlékeztető lárvái eleinte együtt maradnak, ké¬sőbb viszont szétszélednek. Csak kétéves korukban válnak ivar¬éretté, tehát kétévenként van egy belőlük.

Kártétele frissen trágyázott talajon vagy szerves anyagban gazdag területen és a palántanevelő-ágyakban igen súlyos lehet. Fő kártétele abból adódik, hogy ujjnyi vastagságú kígyózó járatainak készítésekor az útjába került növényeket is elrágja, vagy kitúrja. Egyébként ragadozó életmódot folytat, gilisztákkal, rovarlárvákkal vagy saját faj testvérével táplálkozik. Viszonylag ritkán fanyalodik a növényre, lárvakorban megelégszik a bomló szerves anyaggal.
Ahol a vakondtücskök elszaporodtak, ott előbb-utóbb a vakond is megjelenik, és azt is kitúrja, amit azok meghagytak.

Vetési bagolypille. Ez a veszedelmes kártevő sárgásbarna vagy feketésbarna, lepkéi 16—18 mm hosszúak. Az elülső szárnypárt feketén, szegélyezett „bagoly” rajzolat díszíti. A hímek csápja fésűs, a nőstényeké viszont egyszerűbb, mindig fonalas. Nyolc pár lábú kifejlett hernyói 40—50 mm nagyságúak, szürkésbarna színűek, zsírfényűek és csupaszok.
Bábja 16—20 mm hosszú, világosbarna fedettbáb, amely földből készített bábkamrában helyezkedik el.
Évente két nemzedéke van. Az első nemzedék lepkéi májusban, júniusban, szélcsendes és meleg esti órákban rajzanak. A második nemzedék pilléi július végén és augusztusban jelennek meg. A nőstények nagyon termékenyek, 1500—2000 tojást is rakhatnak. Félgömb alakú, bordázott tojásaikat a növények alsó leveleire helyezik el.
A második nemzedék „zsíros” hernyói 5—20 cm mélységben készített telelőkamrában vészelik át a telet.
Kártétele nem mindig jelentős, de egyes években súlyos lehet. Lepkéi virágporral, nektárral táplálkoznak, tehát nem kártevők. Fiatal hernyói az alsó leveleket hámozgatják, az idősebb hernyók karéjosan rágnak.
A hernyók az első vedlésig nappal is a levélen találhatók, ettől kezdve már csak éjszaka merészkednek elő, nappal a rögök között lapulnak. Talán innen származik a „porkukac” elnevezésük is. A fiatal pázsitfűféléket teljesen letarolhatják, az idősebb, vastagabb gyökérnyakú növényeket viszont kiodvasítják, vagy teljesen elrágják. Kártételük foltszerűen jelentkezik, és a hernyók fejlődésének megfelelően rohamosan növekszik.

Cserebogarak. Hazánkban 13 fajuk minősíthető kártevőnek.
Legnagyobb jelentősége a májusi és az erdei cserebogárnak van.
A májusi cserebogár 25—30 mm, zömök, fekete testű, vörösbarna, bordázott szárnyfedőjű rovar.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Segíthetünk a kertünk talajminőségén? Igen, foszfortartalmú műtrágyákkal.

Kertünkben igen sokféle módon javíthatjuk a talajunk minőségét, ezek közül is a műtrágyázás a legjavasoltabb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük