Kezdőlap » Családi élet » Milyen károkat okoz a gyermekbántalmazás?

Milyen károkat okoz a gyermekbántalmazás?

A bántalmazott gyerekek felnőttként agresszívak lehetnek. Minél többször fordul elő, hogy a szülők bántják gyermeküket, annál komolyabb következményei lesznek. A szülők saját frusztrációjukat, tehetetlenségüket vetítik ki gyerekükre, amikor veréssel próbálják jobb belátásra bírni. Nemcsak a szélsőséges testi fenyítés számít bántalmazásnak, hanem az is, ha lökdössük, megrázzuk, felpofozzuk a gyereket.
Ha azonban csak ritkán fordul elő és enyhe formában, akkor nem okoz gondot, főleg ha egyébként szeretet és biztonság veszi körül a gyereket. Ilyenkor a szülő el kell magyarázza, hogy miért történt az eset. Ha viszont rendszeresen előfordul, akkor komoly kárt okoz, és következményei a gyerek egész életére, életvitelére kihatnak. A gyermekek annyira kiszolgáltatottak, hogy sokszor azt sem tudják megállapítani, hogy ami velük történik az normális-e. A szülők a pillanat hevében nem gondolnak bele, hogy nagy valószínűséggel a gyerekük is így fog bánni a saját családjával, sokszor nem is tudatosan. Az érzékeny gyermeklélek tudatalattijába beépül a rossz minta. Az okozott lelki sebek soha nem gyógyulnak be teljesen. Jó esetben is csak elhalványulnak.
A bántalmazás testi következményei lehetnek a közvetlen sérüléseken kívül az ágybavizelés, hasmenés, allergia, fejfájás, látszólag ok nélküli megbetegedések, társaik bántalmazása, hiperaktivitás.
Lelki következményei közé tartozik a torz éntudat kialakulása, az állandó bűntudat, gátlásosság. Felnőttkorban magányosak, depressziósak lehetnek. Rosszul működő kapcsolatokat alakítanak ki, ha egyáltalán kialakítanak. Hajlamosabbak az alkohol, a drog és játékfüggőségre, bűncselekmények elkövetésére.
Sok ember fejében sajnos még mindig él az a téveszme, hogy a gyereket meg kell verni, ha nem fogad szót. Pedig a felnőttek kötelessége vigyázni a gyerekek testi-lelki épségére. Nem szabad letiporni méltóságukat, önbecsülésüket. Minden gyerek megérdemli, hogy ameddig ki van szolgáltatva a felnőtteknek, addig tőlük szeretetet, biztonságot kapjon. Mielőtt bárki is kezet emelne gyerekére, gondoljon arra, hogy a félelem nem tisztelet. Gyerekünk bizalmát és tiszteletét csakis szerető gondoskodással és helyes erkölcsi mintákkal tudjuk kivívni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kezdjük újra az exünkkel?

Amikor véget ér egy kapcsolat és ilyen vagy olyan okok miatt úgy döntünk, hogy szakítunk …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük