Kezdőlap » Ünnepek » Milyen karácsonyi szimbólumokat ismerünk?

Milyen karácsonyi szimbólumokat ismerünk?

A karácsony a kereszténységgel együtt terjedt el, míg végül a 16. században már olyan elterjedt szokássá vált, hogy minden háztartásban állítottak fel karácsonyfát is. Még ezekből az időkből maradt fenn az elsőszámú karácsonyi szimbólum, a csillag, melyet általában ma is elhelyezünk a fán.
Természetesen nincsen karácsony fenyőfa nélkül, így ez is egy szimbólumnak tekinthető. Az örökzöld fenyő a keresztények szerint az örökkévalóság szimbóluma, a rajta elhelyezett gömbdíszek pedig teljességet jelképezik. Egy másik szóbeszéd szerint azért fontos hogy legalább 9 gömbdísz biztosan legyen a karácsonyfán, mert azok a Földet, és a bolygót körülvevő többi égitestet szimbolizálják. A karácsonyfa tetejére helyezett világító, vagy fényes csillag a Napot szimbolizálja, míg a keresztények számára ez nem más, mint a betlehemi csillag jelképe.
Az ezüst, és arany szín a karácsonyfán nemcsak a Holdat, és Napot, hanem a gazdagságot is szimbolizálják, ezért fontos hogy ilyen díszek is kerüljenek a fára. A piros szín egy az egyben a karácsony egyik fő szimbóluma, azért nem érdemes túlzásba vinni a piros színeket a karácsonyfán, mert a túl sok piros akár feszültséggerjesztő hatású is lehet.
A szaloncukor egy teljesen hagyományos cukros édesség, mely egyik karácsonyfáról sem hiányozhat. Talán kevesen tudják, de az angyalokat jelképezi. A csillagszóró szintén karácsonyi jelkép, sokak szerint a betlehemi csillagot jelképezi, akárcsak a csúcsdísz. A gyertya magát Jézust jelképezi, a harang pedig az angyalokat. Végül, de nem utolsósorban a jelképek között szerepel a dió, mely a bölcsesség, és az alma is, mely a tudásnak a jelképe.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ünnepeink és megemlékezéseink

Az ünnepek fontos eseménynek számítanak. Ilyenkor vagy egy személyre, vagy egy eseményre emlékezünk. Magyarországon jelenleg …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük