Kezdőlap » Karácsony » Milyen karácsonyfát válasszunk: „élő” kontra mű?

Milyen karácsonyfát válasszunk: „élő” kontra mű?

Ezen a kérdésen sokan elgondolkodunk így, az ünnep közeledtével. Egyrészt az igazi karácsonyi hangulatot mégis csak az igazi, plafonig érő fenyő képes megtestesíteni, az illata pedig utánozhatatlan (fenyőillatú illóolajok ide vagy oda).
Beszerezhetünk töves vagy földlabdás fenyőt is a vágott fa helyett. Ezekkel többnyire az a baj, hogy nem vagy csak nehezen maradnak életben. Ennek pedig az az oka, hogy a szabad földben nevelkedett fenyőt kiássák, hagynak rajta minimális gyökeret (azt is csak véletlenül), s így kötik bele egy zsákba, s löknek alá egy kis földet. Nos, ez nem földlabdás nevelés, de erre egy laikus aligha fog rájönni, és sajnos szegény fenyő sem képes túlélni. A földlabdás fenyőnket érdemes megnézni közelebbről is. Ha megvágjuk a vásznat a földlabdán, akkor látni fogjuk a gyökerek elrendeződését. Ha a vastagabb gyökerek is lefelé állnak, vagy friss vágás látszik rajtuk, akkor ne vegyük meg.
A környezetvédelmet és a természetvédelmet szem előtt tartók viszont inkább műfenyőt vesznek, és azok is, akik allergiások a fenyőfélékre. Ez hosszú távon egyértelműen költségtakarékosabb, és minden évben megmentünk vele egy élő fát.
Manapság már műfenyőből is széles választék áll rendelkezésünkre. Kezdve az olcsóbb, minőségileg nem éppen megfelelőktől az extrém drágákig, amelyeknek éppen csak illatuk nincs.
De a természet igazi színét unó delikvensek is tudnak válogatni a hangulatuknak megfelelően, vagy éppen az aktuális karácsonyfatrendet követve. Létezik már fehér, rózsaszín és lila kivitel is.
A fehér műfenyő páratlanul szép, ha a lila és rózsaszín különböző egyvelegével díszítjük fel. De egyetlen színnel is csodálatos.
A rózsaszín műfenyő valószínűleg a kislányok szobájában fog feltűnni.
Legújabb őrület a világító műfenyő, amelybe gyárilag vannak beleszerelve a világítást biztosító alkatrészek, s így éjjeli lámpaként is használhatjuk. Sőt, léteznek ma már – helytakarékosság címén – 90 fokban vagy 45 fokban „lecsupaszított” műfenyők is. Ezeknek bizonyos „oldalukon” egyáltalán nincsenek ágak, így a sarokba állíthatóak. Hát, ennek is megvan a maga praktikussága…

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük