Kezdőlap » Karácsony » Milyen karácsonyfadíszeket válasszunk?

Milyen karácsonyfadíszeket válasszunk?

Karácsony közeledtével, a lakás díszítésekor előkerülnek az előző évekből összegyűjtött figurák, ajtó és ablakdíszek, csecsebecsék. Ilyenkor belekukkantunk a karácsonyfadíszek közé is, s gondolatban már látjuk feldíszítve a karácsonyfánkat.
Lehet, hogy a tavalyihoz hasonlóan díszítjük fel a fát, de miért is ne újíthatnánk? A régi és új díszek jól megférnek egymás mellett, persze stílusban és színben harmonizálniuk kell. Az is elképzelhető, hogy teljesen új díszítést, új stílust szeretnénk kipróbálni.
Utánajárhatunk az aktuális divatnak is, de célszerűbb a saját ízlésünk szerint díszíteni, hisz mi nézzük hetekig a fát az ünnepekben. S mivel egy teljesen új díszítés a pénztárcánkat is megkönnyíti, érdemes olyanban gondolkodni, ami a következő években is megfelel majd. A klasszikus színek többnyire beválnak: az arany, a piros, az ezüst és a zöld.
Elsőként gondoljuk át, hogy milyen stílus áll közel hozzánk, családtagjainkhoz? Olyat válasszunk, ami mindenkinek tetszik.
Ha hagyományos díszekben gondolkodunk több lehetőség is van: egyszínű fát készítünk, ill. egy szín árnyalatait használjuk. Jól illik egymáshoz a narancs és a bronz, a lila és a rózsaszín, vagy a kék- világoskék- fehér. Ha több színt teszünk egymás mellé, akkor lehetőleg a díszek formája egyezzen.
Nagy divatja van a kézműves tárgyaknak is. A választék változatos és sokszínű. Díszíthetünk horgolással, mézeskaláccsal, szalma vagy csuhé dísszel, fa figurákkal, gyöngyből fűzött díszekkel, papír- vagy varrott dísszel, esetleg ehető finomságokkal (alma, dió, habkarika, szaloncukor). Ezekből a díszekből nem kell sok a fára, ezért magunk is nekiállhatunk elkészíteni őket, ha időnk engedi.
Egy adag mézeskalács, főleg, ha kisebb figurákat készítünk, elegendő egy közepes fára. Ha nagyobb gyerekek vannak a családban, a papírdíszek elkészítése izgalmas időtöltés lehet a várakozás napjaiban.
Ha nem szeretnénk az összes díszt lecserélni, de mégis újítani akarunk, akkor is vannak lehetőségeink. Divat – és egyszerű! – a masni, melyet bármilyen színben beszerezhetünk. Vehetünk néhány csengettyűt, vagy csomagoljunk be néhány diót ezüstpapírba. Gyufásdobozt is becsomagolhatunk apró ajándékdoboznak.
Év végezetül: nézzünk körül szüleink, nagyszüleink dobozában, és vegyünk kölcsön néhány számunkra kedves díszt! Ezzel nemcsak feldobjuk a karácsonyfánkat, de gyermekkorunk hangulatát is felidézzük.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük