Kezdőlap » Jog » Milyen jogi következményei vannak a házasságkötésnek?

Milyen jogi következményei vannak a házasságkötésnek?

A házasságot a hazai jogszabályok még csak férfi és nő között engedik meg, tehát a házasság az egy férfi és egy nő között fennálló jogi, pénzügyi, érzelmi és nemi kapcsolat.
A házasok ebből legelőször a pénzügyi kapcsolatot látják, hiszen a házasság során általuk szerzett vagyon vagy vállalt kötelezettség közös. Ez alól néhány kivétel van, például az örökölt vagyon. Ez azt jelenti, hogy válás esetén az elsődleges irányelv a vagyon fele-fele arányban való megosztása. Ha valamilyen terhet vállalnak, például hitelt vesznek fel, a házastársak azért is közösen felelnek. Jogaik és kötelezettségeik tehát vagyoni szempontból is egyenlőek. Vagyonközösségük elemeit közösen használják, a kiadásokhoz közösen járulnak hozzá (elvileg fele-fele arányban, de ezt teljesen pontosan kiszámítani nemcsak lehetetlen, de értelmetlen is), közös vagyonukról pedig együtt döntenek, tehát a házastársakat közösen terhelő hitelt nem lehet felvenni a másik házastárs beleegyezése nélkül.
Valószínűleg a házassággal kapcsolatos legelső jogkövetkezmény, amit a fiatal pár észrevesz, az a névváltoztatás. Hagyományosan a nő felveszi férje nevét, azonban a családjogi törvényben már sok más lehetőség is fel van sorolva, sőt ma már nem is kötelező a névváltoztatás, csak szokás.
A házasságkötésnek fontos következménye van a közös gyermekekkel kapcsolatban. A házasság fennállása alatt a feleség által megszült gyermekek vélelmezett apja jogszabálynál fogva a férj lesz. Ez két dolgot jelent: először is a férjnek nem kell apasági elismerő nyilatkozatot tennie ahhoz, hogy a gyermekek apjaként legyen bejegyezve, házasság esetén ez automatikus. Másrészt pedig a nő ez idő alatt született gyermeke apjaként más személyt sem lehet feltüntetni. A két szülő a gyermekeket közösen neveli, mind a ketten törvényes képviselőjüknek számítanak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A büntetőjogi pártfogó felügyelet

A hatályos büntető anyagi- és eljárásjogi jogszabályok bizonyos esetekben fakultatív módon lehetővé teszik, más esetekben …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük