Kezdőlap » Étel » Milyen a jó vajas tészta?

Milyen a jó vajas tészta?

Sajtos roló, sajtos pogácsa és még sorolhatnánk. Finom roppanós tészta, ami szinte olvad a szánkban, amikor esszük. Akármilyen formában és ízzel találkozzunk vele, vagy reggelire vagy, más napszakban fogyasztjuk, mindig ízletes sütemény lehet. A vajas tésztákat a felhasznált zsiradék alapján csoportosíthatjuk. Hagyományos vajjal készült (vajas tésztának), és hájjal készült (hájas tésztának). Most nézzük meg a vajas tészta készítését, de előtte, azt hogy mi kell a tésztához.
1kg liszt
1 kg vaj
2 dkg só
2 ek ecet (10 %-os)
0,5 dl víz
A vajas tésztának több előkészítő művelete van. Előkészítjük a tésztát, vagyis a vajat, margarint áttörjük. A sót kevés folyadékban feloldjuk, a lisztet átszitáljuk. Következik a vajas rész készítése. A vaj 80%-át és a liszt 20% -al összegyúrjuk sóval, ecettel, vízzel, teszünk bele egy kis cukrot a színe miatt. A csomótlanra gyúrt, megfelelő nagyságú tésztát pihentetjük. Lisztezett munkaasztalon kigömbölyítjük, felületéről a lisztet lesöpörjük.

Aztán bevágjuk 20-25 percig, pihentetjük. Amikor letelt az idő, a pihentetett előtésztába beburkoljuk a vajas részt. (Amit a maradék lisztel össze kevertünk.) Alaposan összegyúrjuk. Jó ideg levezetőnek is mondják, mert a munkaasztalhoz rendesen oda kell csapkodni. Ez azért szükséges, mert így a vajas részek jobban eloszlanak a tésztában, segíti a gyúrást. Kinyújtjuk, ezek után dupla hajtást végzünk rajta és legalább 1 órát pihenni hagyjuk.

Felületét nedves konyharuhával letakarjuk. Az összegyúrást hideg helyen végezzük. Pihentetés után megint kinyújtjuk szimpla majd dupla hajtást készítünk. Az utolsó hajtás előtt 30 percet pihentetjük. Ezután a tésztát alakíthatjuk az ízlésünknek megfelelően. A megfelelő mennyiségű tésztát késsel levágjuk, majd vizezett munkaasztalon a megfelelő vastagságura nyújtjuk. Azután alakítjuk, vágjuk, szúrjuk, majd töltjük az így kapott tésztánkat. Kettő ütemben sütjük, először 170-180 fokon szárítjuk a tésztát, de egyébként 250 fokon forró gőzös sütőben sütjük, ez a maximum Celsius fok, ami véd a kiszáradástól.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen uzsonna süteményt készíthetünk?

Uzsonna süteményeknek nevezzük azokat a süteményeket, amit reggelire, napközben illetve uzsonnára fogyasztunk. Így szól a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük