Kezdőlap » Étel » Milyen, a jó minyon?

Milyen, a jó minyon?

A torták mellett a legjellegzetesebb cukrászsütemények. A minyon, francia eredetű szó, jelentése picinyke. A minyonok apró töltött többnyire fondanba mártott cukrászsütemények. Súlyuk, három, dkg lehet. Változatos alakban és formában készülhet. négyzet, rombusz, téglalap, gömb, kúp alakú.
Összetételük egyenletes.
1 dkg tészta
1 dkg töltelék
1 dkg bevonó
Leginkább felvert, de készülhet hengerelt, vagy omlós tésztából is. Tölteléke is változatos lehet dzsem, praliné ízesített vajkrém, párizsi krém. Bevonója a fondan, ami sokféle színű lehet, de fontos hogy kerüljük az élénk színárnyalatokat, világosat használjunk. Ízük és színük között harmónia kell, hogy legyen. A díszítő elemek utaljanak a minyon ízére. Kettő napig eltarthatóak, általában a fondan bevonó határozza meg. Ezután elveszítheti a fényét, megrepedezik. A minyon készítésének hat főbb művelete van.

Előkészítés:
A masszát kivágjuk a keretből, és három részre vágjuk. Ha rolád lapot használunk fel, akkor két, három lapot összeillesztünk. A nyomózsákból formázott tészta hüvelyeket, kettőt összetöltünk, alávágunk, leszedjük a sütő papírról, és a közepét kiszedjük (hörzsöljük). Az omlós tésztából készülteket csak minden előkészület nélkül betöltjük. Betöltés: a felvert tésztákból készülteket egy vastagabb vagy két vékonyabb réteggel töltjük be.

Dermesztés:
Négy-nyolc fokon történik. A lapokból készült minyonokat, felvágással alakítjuk ki, vagy kiszúrással. A tésztáról lehúzzuk a sütő papírt és leszélezzük. Először hosszában osztjuk be, majd kilencven fokkal elforgatjuk. Keretben vágjuk fel, a kívánt nagyságú darabokra.
Bevonás:
Ismereteink alapján kijelenthetjük, hogy a fondan a bevonó anyaga és a ebbe mártjuk be a tésztánkat.

Díszítés:
Legegyszerűbb módja a fecskendezés, vagy vonalas díszítés. A feldíszített minyonokat kihűlés és alávágás után levesszük a glitter rácsról, amire száradni raktuk ki. Majd egyenként minyon kapszlikba rakjuk őket. Tálcára rakásnál más-más színűt, ízűt rakunk fel.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen uzsonna süteményt készíthetünk?

Uzsonna süteményeknek nevezzük azokat a süteményeket, amit reggelire, napközben illetve uzsonnára fogyasztunk. Így szól a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük