Kezdőlap » Étel » Milyen a jó leveles pogácsa?

Milyen a jó leveles pogácsa?

A pogácsa a legrégebbi, tradicionálisan magyar sütemények egyike. Annyira tipikusan hazai, hogy például angol szót nem is találunk rá, szinte csak körülírni lehet, hogy kb. mire gondolunk. Amúgy a pogácsát értik formaként is, gyúrnak pogácsát a gyerekek homokból játék közben, a felnőttek húsból a hamburgerhez, és így tovább.

Ez alatt általában kerek, kifejezetten lapos formát szokás érteni. A leveles pogácsa lényege, hogy a levélrétegek megakadályozzák, hogy a pogácsa sütés közben ellaposodjon vagy elfolyjon. Hátránya, ha egyáltalán lehet ezt így értelmezni, hogy éppen a levelek miatt nagy az esélye, hogy a pogácsa megdől. Ez azért alakul ki, mert a levelek attól függően ragadnak jobban vagy kevésbé össze, hogy mennyi zsiradékot kenünk az adott ponton a rétegek közé. Ahol jobban összetapadnak, ott kevésbé tud felfúvódni a sütemény, ahol kevésbé tapadnak, ott viszont a termelődő széndioxid jobban felfújja.

Emiatt lehetséges, hogy néha megdőlnek a pogácsák.
Készítése nem különösebben bonyolult, inkább egy kicsit időigényes. Készítsünk klasszikus élesztős kelt tésztát tojással és vízzel. A gyúrást nem muszáj kézzel végezni, sokkal hamarabb elkészül a haberő dagasztókarjával. Érdemes használni. Ha a tészta megkelt, nyújtsuk ki vékonyra, kenjük meg a tetejét olvasztott zsiradékkal (általában margarin, a vajjal óvatosan bánjunk, hogy ne legyen túl tömény). Hajtogassuk először vízszintesen, majd függőlegesen is a képzeletbeli harmadok vonalában. Ezzel kilenc réteg tésztát kapunk. Kicsit pihentessük, majd nyújtsuk ki újra, újfent kenjük meg a tetejét és hajtogassuk kilencbe, ezzel 81 réteg tésztát készítettünk.
Szaggassuk ki a pogácsaformákat, helyezzük tepsibe és kenjük meg a tetejüket felvert tojással, szórjuk meg bármivel, amihez kedvünk van.
Érdekesség: a látványpékséges pogácsák feltűnően hatszögletűek, mégpedig azért, mert így mindenféle veszteség nélkül lehet kiszaggatni a pogácsákat, nem úgy, mint a kerek szaggató esetében.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen uzsonna süteményt készíthetünk?

Uzsonna süteményeknek nevezzük azokat a süteményeket, amit reggelire, napközben illetve uzsonnára fogyasztunk. Így szól a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük