Kezdőlap » Étel » Milyen a jó halászlé?

Milyen a jó halászlé?

Ebédre vágyva nyáron egy vidéki vendéglőben sikerült egy olyan halászlevet ennem, amire visszagondolva még ma is csorog a nyálam. A halászlé vegyes halból készült, ha jól emlékszem ponty és harcsa volt benne, talán keszeg is, de ebben nem vagyok biztos. A harcsának piszok finom volt az íze, a leve is kellemesen csípős volt, de nem lángolt tőle a fejem.

Egy olyan kis bográcsban hozták ki, amely alatt folyamatosan égett a láng, így a maradék az ebéd elköltése alatt sem hűlt ki. A leve se sűrű nem volt, sem pedig híg, halikra is volt benne, de nem egy mázsával, bár sokan úgy szeretik, ha megáll benne a kanál. Az országban már több vidéken is ettem halászlevet, de ez tényleg dobogós helyen szerepelt a listámon.

Egyedül a bajai halászlé az, amit még nem kóstoltam, bár az -ha jól tudom- tésztával készül, ami nekem így első hallásra kissé bizarrnak tűnik, de többek véleménye szerint igen finom és laktató. Régebben szinte csak Karácsonykor volt halászlé a terítéken, mert valahogy akkor volt nálunk aktuális, viszont mostanság már több alkalommal is sikerült finom halászlevet ennem attól függetlenül, hogy éppen aktualitása volt a dolognak vagy sem. Függetlenül attól, hogy ki melyik vidék halászlevére esküszik, egyben talán egyetértenek, hogy jó halászlevet csak jó halból lehet készíteni.

Gondolom attól is függ az elkészült étel minősége, hogy milyen hagymát, valamint milyen fűszerpaprikát használunk, továbbá mennyire csípősre csináljuk. A talán többek által is kedvelt Tüskevárban Matula bácsi úgy szerette, hogy a füle is bevörösödött tőle, de azért ilyen erősen nem mindenki tudja megenni, nekem a pikánsan erős a kedvencem.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen uzsonna süteményt készíthetünk?

Uzsonna süteményeknek nevezzük azokat a süteményeket, amit reggelire, napközben illetve uzsonnára fogyasztunk. Így szól a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük