Kezdőlap » Egészséges életmód » Milyen a jó étrend?

Milyen a jó étrend?

Az étrend legyen kiegyensúlyozott. A táplálékok elbírálásánál nem csak kalória-, ásványi anyag- vagy vitamintartalmukat kell figyelembe venni.
Mindenkinek szüksége van időnként magas, időnként alacsony kalóriatartalmú ételekre, mint ahogyan egyensúlynak kell megmutatkozni az étrend egyéb vonatkozásaiban is. Ha valaki az étrend összeállításában csak egyféle szempontot vesz figyelembe, a többit pedig elhanyagolja, ez sosem vezet jóra. A serdülő lány, aki divathóbortból eltökélten fogyókúrázik és kihagy az étrendjéből minden ételt, amely a semminél csak valamivel is több kalóriát tartalmaz, előbb-utóbb megbetegszik, ha kizárólag gyümölcs- és főzelékleveken, gyümölcsön és kávén próbál élni.
A kötelesség tudó anya, aki abban a téves hitben él, hogy “a vitamin minden”, a szénhidrátok pedig alacsonyabb rendű táplálékok, sárgarépát, salátát és paradicsomot tálal fiacskájának vacsorára, aki így annyi kalóriához sem jut, ami egy házi nyúlnak elég. A jól megtermett mama, akinek minden családtagja hasonlóan kövér, szégyellve gyermeke “hitvány” voltát, csupa rendkívül kalória gazdag étellel eteti őt, így nem csoda, hogy még étvágytalanabb lesz, a kalóriadús kis falatokban pedig nem kap elegendő ásványi anyagot és vitamint. Az egész étrend probléma rettentő bonyolultnak látszik, holott egyáltalán nem az. A gyermek természetes étvágya ösztönösen kiegyensúlyozott étrendre törekszik, feltéve, hogy nem erőszakolnak rá bizonyos ételeket, vagy nem tiltják egyes ételektől, hanem egészséges, természetes, finomítatlan ételek ésszerű változatait adják neki.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

B12-vitamin: segítség az anyagcsere számára

A B12-vitamin (kobalamin) egy koenzim. A vitamin többek között a folsavval együtt a csontvelőben képződő …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük