Kezdőlap » Növények » Milyen jellegzetes bonszáj formák vannak?

Milyen jellegzetes bonszáj formák vannak?

Ha az ember maga elé képzel egy bonszájt, egy nagy, öreg, göcsörtös, lombos fát, vagy egy ferde, kicsit kiégett, furcsa formájú fenyőt lát – csak piciben. Persze, a pici is relatív, hiszen a miniatürizált bonszáj 5-7 cm-es méretű, és rendkívül nehéz a gondozása, míg kialakíthatóak akár 100 cm magas darabok is, igaz, sokat kell várni, amíg tökéletesen kifejlődnek.
A fák alakja többféle lehet, kialakítása érdekében a bonszájkertész éveken, vagy akár évtizedeken keresztül dolgozik. A legkívántabb formák talán az öreg, természeti csapásoktól sújtott típusok.

A shakan például ferde törzsű faj, mintha elmozdult volna alatta a talaj, a fukinagashi pedig szélfútta, az egyik oldalon lombos, a másikon szinte kopasz emiatt. A kengai, vagy kaszkád stílus a sziklaszakadékok oldalán növő fákat idézi, az ikida-buki pedig olyan fát, ami valamikor az oldalára dőlt, ágai felfelé fordultak és törzseknek néznek ki. Nagyon nehéz kialakítani a sharimiki formát, ahol a fa kérgének, külsejének jó részét eltávolítják, a szükséges részeket vésővel veszik ki. Kicsit könnyebb boldogulni a sekijoju-val, ahol a törzs egy szikla tetején indul növekedésnek, a gyökérzet pedig körbefonja a követ.
A lényeg, hogy minél valósághűbb legyen a végeredmény, a művi hatású fákat nem tartják tökéletes bonszájnak. Pont ezért nincsenek kizárva a stílusok közül a több fából álló stílusok, hiszen a természetben is gyakran előfordul, hogy egy tőről két törzs nő (sokan) vagy több (kabudachi), vagy több fa nő egy csoportban, mint a yose-ue, azaz erdő, illetve lehetséges a saikei, azaz tájkép kialakításnál is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A nagy csalán

Az egyik legismertebb gyógynövény, amit azonban sokan csak gyomnak tartanak a csalán. A világon kb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük