Kezdőlap » Betegségek » Milyen jelentésekkel bír a “mercado” szó?

Milyen jelentésekkel bír a “mercado” szó?

A szó Spanyolországból származik. Nagyon népszerű vezetéknév a latin származású személyeknél. Lefordítva azt jelenti: piac. Nagyon zavaró lehet azoknak, akiknek ilyen nevük van, hogy a legtöbb ember tudja, mit jelent, és szereti is ezt szóvá tenni.

Agatha Christie: Gyilkosság Mezopotámiában című regényében is volt egy Joseph Mercado nevű férfi és a felesége, Mrs. Mercado. Ezt a regényt meg is filmesítették David Suchet – mint Hercule Poirot – főszereplésével. A történet egy ásatáson folyik, Tell Jarimzsában, ahová Hastings, Hercule Poirot barátja azért ment, hogy unokaöccsét meglátogassa. Különféle események folytán valahogy Poirot is odakerül, és természetesen ismét elkövetnek a közelében egy-két gyilkosságot. A tettest le is füleli, s a film és a könyv végén bravúrosan, kicsit színpadiasan elmagyarázza a történteket, az okot és okozatot. Mindenképp érdemes a könyvet elolvasni vagy megnézni a filmet; már David Suchet színészi képességei és néhány vicces jelenet miatt is.

Egy másik – elég humoros – jelentése a szónak: „bélgáz elengedése közben beszékelni”.

Egy húsevő baktérium, az MRSA (Methicillin-resistens Staphylococcus aureus) beceneve is lehet, ami az antibiotikumoknak is ellenálló szuperbaktérium. A betegségtől vagy sebesüléstől legyengült szervezetekben jelenthet veszélyt. Leginkább sebeken keresztül juthat be a szervezetbe, de megjelent egy törzs, mely a bőrön keresztül is fertőz. Elsősorban a bőrön, légutakban, belső szervekben okozhat gennyesedést, gyulladásokat, elváltozásokat. Nagyon ellenálló baktérium, akár hónapokig is életképes lehet textíliákban, váladékokban, és jól tűri a szárazságot is. A leggyakoribb kórházban elkapható fertőzés.

A szó jelenthet még olyan “mocskos zsarut is, aki fiúkat molesztál”.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amit az eboláról tudni érdemes

Ebola. Az utóbbi időben ez a szó tartja rettegésben a világot, pánikot okozva mindenütt, ahol …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük