Kezdőlap » Családi élet » Milyen játékot készíthetünk a tojáshéjból?

Milyen játékot készíthetünk a tojáshéjból?

A tojás az étkezésünk szerves része, a fő alapanyagaink egyike a konyhában. Önállóan is fogyasztjuk, s ily módon történő elkészítésére már rengeteg variáns áll rendelkezésünkre.
A tojáshéjat is fel lehet használni. Az állattartók általában az állatok táplálékának vitaminnal történő dúsítására használták régen. A megszárított és porrá zúzott tojáshéj rengeteg kalciumot tartalmaz.
A tojáshéjat viszont kreatív módon is felhasználhatjuk. Most az ún. kukó felhasználási területeit nézzük meg. A kukó olyan egész tojáshéj, amelynek mindkét végét kilyukasztjuk, s kifújjuk rajta a tojást. Így a héj egészben marad. A legkönnyebben úgy lehet kiszedni a tojást belőle, ha a tojás két végét egy csiszolópapírhoz körkörösen dörzsöljük. Ezt csak finoman tegyük, nehogy szétroppanjon kezünkben a tojás. Érezni fogjuk, amikor a tojáshéj „elkopik”. Ekkor egy hústűvel belenyúlunk a lyukon és összekavarjuk a tojássárgáját és fehérjét. Utána egyszerűen ki lehet belőle fújni. A kifújt tojást langyos, erősen mosogatószeres vízbe nyomjuk, így egy-két öblítés után teljesen tiszta lesz a belseje. Tojástartóba téve megszárítjuk.
Készíthetünk belőle kiskakast is. Színes papírból kivágunk a kakas taraját, farkát, szárnyait, lábait. A taraja és a lábak piros papírból készülnek, a farka és a szárnyai sárgából. A lábak kivételével mindent tükörképpel együtt vágjuk ki úgy, hogy legyen rajta két kis fülecske a felragasztáshoz. A ragasztáshoz elég a papírragasztó rúd is. A szemeket lyukasztóval készítjük el, fehér papírból. Kék filctollal megrajzoljuk a szembogarakat. Gyermekünk élvezettel fog nekünk segíteni a kivitelezésben.
15-20 perc száradás után lehet vele játszani, s ha véletlenül összetörik, sincs komoly probléma. Kedves ajándék Húsvétkor is.
A Karácsony közeledtével Télapót is lehet készíteni a fenti ötlet alapján.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válás gyermekszemmel

A válás intézménye kis hazánkban elfogadott, sőt megszokott jelenséggé vált. Évi 45 ezer regisztrált házasságkötésre …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük