Kezdőlap » Ünnepek » Milyen itallal koccintunk szilveszterkor?

Milyen itallal koccintunk szilveszterkor?

A szilveszter hagyományos ünnepi itala a pezsgő, melyet a királyok italának is neveznek. A nyitáskor keletkező pukkanó hang és a pezsgés remekül illik a szilveszter hangulatához, és más italokra nem jellemző. Azért koccintunk az év utolsó napján pezsgővel, mert gazdagságot hozó tulajdonsággal ruházták fel, mivel régebben csak a gazdagok engedhették meg maguknak. A babona szerint újévkor csak úri itallal szabad koccintani. Először egy francia szerzetes, Pierre Perignon készített pezsgőt az 1600-as évek végén, méghozzá véletlenül, ugyanis bort akart készíteni. Egy-egy üveg pezsgő létrehozása körülményes volt, évekig is eltartott. Sok palack felrobbant, mert az erjedés második szakasza magában a lezárt palackban megy végbe. A XIX. század közepéig csak a nemesek ünnepein került elő.
Ma már szinte mindenki számára elérhető az ünnepi ital. Akinek szűkös a pénztárcája már hét-nyolcszáz forintért is találhat magának úgynevezett habzó bort, mely tulajdonságaiban hasonlít a pezsgőre. Ha magasabb kategóriából szeretnénk választani, akár egy nevesebb francia márkát már két-háromezerért vásárolhatunk. Persze vannak ennél sokkal drágább pezsgők is, melyek akár több tízezer forintba is kerülhetnek.
Magyarországon inkább az édes fajtákat vásárolják, és a pezsgő kínálat legnagyobb része szilveszterkor fogy el. A pezsgőszakértők szerint az igazán minőségi pezsgő száraz, amihez erjesztés után már nem tesznek cukrot.
Hosszúkás tölcsér formájú üvegpohárból szokás fogyasztani 7-9 fokra hűtve. Habár a pezsgő a kevésbé ártalmas italok közé tartozik, ha más alkoholos itallal keverjük kellemetlen fejfájást okoz másnap. Felelősséggel fogyasszuk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ünnep: Május 1

Sokan talán nem is tudják, miért is munkaszüneti nap, és miért is ünnepeljük május 1-ét. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük