Kezdőlap » Betegségek » Milyen ismérvei vannak a fagyási sérülésnek?

Milyen ismérvei vannak a fagyási sérülésnek?

Jóleső érzés, ha a hideg, téli időszakban a szabadban tartózkodunk. Felfrissítő hatással van szervezetünkre, de mindenki tudja, megtanulta már, hogy ilyenkor fontos a megfelelő öltözék.
Elsősorban végtagjaink védelméről kell gondoskodnunk, hiszen a hideg következménye, hogy beindul a szervezet védekezése, s ahol testünket érheti a hideg, fagyos levegő, ott érösszehúzódással válaszol szervezetünk.
Egy bizonyos fokig mindez nem jelenthet számunkra egészségi károsodást, ellenkezőleg! Ha átlépünk viszont egy egészséges határt, akkor bekövetkezhetnek különböző stádiumú fagyási sérülések. Vannak olyan betegek is, akiknél ilyen kirándulásokkor különösen vigyázni kell. Így például a cukorbetegek, akiknek alapvetően rossz a vérkeringésük, valamint olyan hajléktalan emberek, akik nagyon rossz életkörülményeik okán, életük nagy részét a szabadban kell tölteniük.

A fagyási sérülést eléggé egyedi tünetek jellemzik. Az érrendszer beszűkülése kezdő szakasza a fagyásnak. Ilyenkor először egy embernél végső pontjain jelentkeznek a fagyási tünetek. A vér ezeken a területeken a hidegben meg is alvadhat, jelentősen lecsökken a véráramlás, sőt, vérrögök is nehezíthetik a vér útját.
Az orvostudomány egytől-négyig csoportosította a fagyási sérülések fajtáit, szakaszait. Az első szakaszban a fagyott testrészeken a bőr fehérré válik és erősen égő, zsibbadó fájdalom kíséri. A második szakaszban az érintett bőrfelület már vizenyőssé is válhat, melyet hólyagok követnek. Gyógyuláskor ezek felszívódásához pár hétre is szükség lehet, de nem múlnak el teljesen nyom nélkül, fekete pörk lesz a helyükön. Későbbiekben ez leválik, nyoma sérülékeny lesz és ezen a területen sajnos megszűnik a bőr érző funkciója is. A harmadik, negyedik csoportba osztott tüneteknél maradandó és jelentős károsodás következik be, melyre orvosilag szakosodott osztályok dolgoztak ki kezeléseket. Ilyen eseteknél rendkívül elhatalmasodik a betegnél a fájdalom, melyet feltétlen gyógyszeres kezeléseket igényel. Ezeknél a stádiumoknál már beindulhat a tartós károsodás, majd akár az üszkösödés, bőr- és izomszövet, de még a csont is elhalhat.
A fagyási sérülések kezelésénél fontos, hogy pontosan megállapítsák, mely stádiumban van a beteg, majd azonnal el kell kezdeni a megfelelő kezeléseket.
Az első csoporthoz tartozó kezdeti fagyási sérültnél a fagyott testrészeket dörzsölés nélkül töröljük szárazra, s szintén száraz anyaggal fedjük, óvjuk. Vigyázni kell, mert a testhőmérsékletet meghaladó melegítési eljárást, nem szabad a szabadban elkezdeni, mert ezzel újabb fagyási sérüléseket okozhatunk. A fagyási sérült területet szabályozható hőmérsékletű módszerrel és normál szobahőmérsékletben kell felmelegíteni. Mindez szintén fájdalommal jár, ezért ennek csillapítására szintén gyógyszereket szoktak bevetni. Fontos, hogy megelőzzük a fertőzést is, így az orvos antibiotikumos kezelést ír elő.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan viseljük el a nehéz napokat?

Minden nőnél másként jelentkeznek a tünetek. Valójában egészségünk egyik alap eleme, mégis a velejáró hatások …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük