Kezdőlap » Családi élet » Milyen írás a Braille-írás?

Milyen írás a Braille-írás?

A vakok és gyengén látók számára találta ezt fel a francia Louis Braille 1821-ben. Ez az írás, illetve ABC megkönnyíti a vakok helyzetét, ahhoz, hogy ők is tudjanak ugyan úgy írni és olvasni, mint bárki más. A betűket sorvezető segítségével papírlapra nyomják, de nem ugyan úgy, hanem a betűk tükörképének párját és domborítva, hat pontból áll és mindig az a pont domború, amelyik az adott karakter kódjához kapcsolódik, például az “A”-nál a bal felső pont a kiemelkedő, ez az 1, mindegyik ponthoz tartozik egy szám a könnyebb megértés érdekében.

A számozás föntről lefele halad, mindegyik oszlopban Hiába fantasztikus ez az ötlet, mert manapság a vakok nagy része szégyelli használni ezt a fajta kommunikációt, inkább a hangos könyveket és egyéb eszközöket válasszák. Braille-karakterek téglalap alakban rendezve, két oszlopban vannak és sokkal nagyobbak, mint a nyomtatott betűk. A Braille-átírásához nagy tapasztalat és tudásra van szükség. Minden nyelvhez saját Braille-írás tartozik, még a magyarhoz is.

A betűket jelölő pontok mellett egyéb más írásjelet, sőt még, ha nagybetű következik azt is egy újabb pontozott Braille-karakter jelöli, ugyan úgy a zárójelet, kötőjelet, pontosvesszőt, pontot stb.. Ez a speciális technika igen mondható, de megtanulható, az olvasás itt is balról jobbra történik és, ha már ismerjük a kódrendszert, akkor már tudunk is olvasni a sorok között. Bár már ahogy fejlődik a technika a tapintás és érzékelés felejtőben van, hiszen már a gépelés és könyvek, tananyagok hallgatása előnyben részesül.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan legyünk jó szülők, ha gyermekünk tízen nyolc éves lett?

Minden szülő eléri egyszer, hogy gyermeke betöltse a tizen nyolcadik élet évét. Vége a kamaszkornak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük