Kezdőlap » Családi élet » Milyen illemszabályok vonatkoznak a közösségi együttélésre?

Milyen illemszabályok vonatkoznak a közösségi együttélésre?

Minden életközösségben vannak szabályok, amelyek szerint élünk és telnek mindennapjaink. Most elsősorban a lakótelepen, társasházakban élő közösségi együttélés szabályairól beszéljünk.
Minden háznak van egy házirendje, amely írott formában tartalmazza mindazt, amit illene betartanunk, azonban ez elsősorban a tűzvédelmi szabályokról, a közös helységek használatáról, tisztaság megőrzéséről szól.
Az illemszabályokat nem foglaljuk össze egy „ viselkedési rendbe” pedig sok ember sajnos nincs tisztában az alapvető illemszabályokkal, ami egyöntetűen kellene, hogy vonatkozzon az egy lakóközösségben élőkre.
Ha úgy alakult, hogy nem tudunk családi házban, önálló kertben élni akkor tekintettel kell lennünk a közvetlen szomszédaink életére is.
Ez nem azt jelenti, hogy nem csinálhatjuk azt, amit szeretnénk, de figyelembe kell vennünk bizonyos dolgokat. Ha pl. a szomszédban idős emberek laknak vagy kisgyermekes szülők, az esti órákban már nem döngethetjük a zenét.
Ha alkalmanként társas összejöveteleket szervezünk érdemes a konfliktusok elkerülése végett szólni a szomszédoknak, hogy esetleg hangosabbak leszünk a szokásosnál. Ezt azért mindenkinek tolerálni kell esetenként, ha nem akkor az már kukacoskodás.
Alapvető probléma a köszönés. Többen arra nem veszik a fáradtságot, hogy ha előre nem is, de legalább visszaköszönjenek. Íratlan szabály, hogy előre köszön a fiatalabb az idősre, a férfi a nőre. Sajnos a neveltetés nem minden családban terjed ki ennek az alapvető szokásnak a betartására.
Több minden van még amire figyelnünk kell, pl. az alattunk lévő lakókra tekintettel vagyunk, ezért rászólunk a gyerekre ha ugrál, vagy a folyosó tisztaságára ügyelünk és nem dobáljuk el a használt papír zsebkendőt.
Összefoglalva, ha mindenki törekedne az illemszabályok betartására, egy sokkal élhetőbb környezetben élhetnénk a mindennapjainkat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Különélés vagy válás gyermek szemmel

Mindenki boldog, gondtalan életre vágyik, mégis akadnak családok ahol a problémák megoldását nem tudják együtt …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük