Kezdőlap » Kert » Milyen időjárási tévhiteknek ne higgyünk?

Milyen időjárási tévhiteknek ne higgyünk?

Mindenki kíváncsi a várható időjárásra, a földművelők, a sofőrök, a nyaralni indulók, a kirándulók. A levelibékákat ma már műholdak, szuperszámítógépek, egyéb modern eszközök pótolják. Ám a prognózis, főként a néphagyományokon alapuló, nem mindig pontos.
Például:
– ha a levelibéka felfelé mászik a kis létráján, szép idő várható!

Állítólag a béka hangos brekegéssel reagált az eső előtt általában ingadozó légköri nyomás változásaira. Az az állítás, miszerint viselkedésére hatással vannak a légköri jelenségek, nem helytálló. Ugyanis akkor is felfelé mászik a létrán, amikor szép az idő.
A levelibéka nagyon megbízhatatlan. Gyakran tartósan szép időjárás közben is brekeg, hideg napokon pedig csendben marad.

– ha azt látjuk, hogy a fecskék alacsonyan repülnek, eső várható!

Hogy mi ennek az oka? A fecskék táplálékra vadásznak- az alacsonyan repülő rovarokra, amelyek több kutató szerint reagálhatnak az időjárás-változásokra. Ám ez a mai napig nem nyert teljes bizonyosságot. Egyes állatokra hatással van az időjárás, például a méhek vihar előtt nyugtalanok, és gyakrabban csípnek.

– hogy ha Medárd napján pityereg, negyven napig csepereg!

Medárd napja Június 8-án van, és 560-ban ezen a napon halt meg Medárd püspök Franciaországban. A bölcsességet nem lehet szó szerint értelmezni. Nem kell feltétlenül esnie, és ha mégis, aligha tart az eső 40 napig. Inkább csak az ezt az időszakot jellemző éghajlati sajátosságokra figyelmeztet. Tudományos háttere a júniusi nyári monszun, amely viszonylag megbízhatóan szinte évente érkezik, és hűvös óceáni áramlatokat hoz az Atlanti-óceán felől.

– a fagyosszentek május hónapban fagyot hoznak!

Ez a megfigyelés Észak-Németországból ered. A fagyosszentek, Pongrác, Szervác, és Bonifác május 2. dekádjában érezhető lehűlést és veszélyes hajnali fagyokat hoznak. A meteorológusok alátámasztják, hogy májusban időnként egészen hazánkig is eljuthatnak a sarkvidéki hideg légtömegek. Oka az erre az időszakra jellemző légáramlás. Náluk szerencsére nem rendszeres jelenség, jóval kevesebbszer fordul elő, mint Észak- Németországban.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük