Kezdőlap » Ünnepek » Milyen húsvéti szokások vannak?

Milyen húsvéti szokások vannak?

Nem telik el ünnep úgy, hogy ne kötődnének hozzá szokások, főleg, ha vallási ünnepről van szó. Így van ez a húsvét esetében is. Mivel egyszerre vallási, ám egyben családi ünnep is, a vallási töltetű és hagyományosan családi, falusi népszokások egymással párhuzamosan éltek, és maradtak fent, nem olvadt bele egyik a másikba.

Ezek a szokások tájegységenként is eltérőek és egyediek voltak, de vannak olyanok, amelyek országszerte ismertek és évről évre visszatérnek. És persze vannak olyanok is, amelyek idővel “kikoptak”, amelyeket már követnek, nem tartanak meg.
A népi, falusi szokások többsége húsvéthétfőhöz köthető, azon a napon esedékes.

És ha húsvét, akkor mindenkinek biztosan a locsolkodás jut először eszébe. Vízzel, slaggal, szódás szifonnal, kölnivel, az eszköz mindegy, a locsolás élménye a lényeg. És az általa jelképezett megtisztulás. Vidéken még ma is hódolnak a tradíciónak és kútvízzel kerekednek fel a férfiak, a városokban jellemzőbb inkább, hogy kölnit fújnak a lányokra. Locsolásért cserébe persze piros tojás jár. A piros egyes értelmezések szerint Jézus véráldozatát szimbolizálja, ám másrészt egyértelműen a szerelmet is jelképezi. A tojásfestés, díszítés is igazi hagyománnyal bír. Lehet díszíteni festékkel, patkókkal, karcolással. Mára ez odáig fejlődött, hogy a lusta, vagy kevésbé kreatív háztartások már a nagy bevásárlóközpontokban is vásárolhatnak előre színesre festett tojásokat.
Bár a húsvét nem az ajándékozásról szól, azokban a családokban, ahol gyerekek vannak, az ajándékozás is elmaradhatatlan mozzanata az ünnepnek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ünnep: Május 1

Sokan talán nem is tudják, miért is munkaszüneti nap, és miért is ünnepeljük május 1-ét. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük