Kezdőlap » Ünnepek » Milyen húsvéti hagyományok voltak régen?

Milyen húsvéti hagyományok voltak régen?

Krisztus feltámadása napjának nevezik ezt az ünnepet a keresztény vallásban, az egyik legjelentősebb ünnepük. Ekkor ér véget a 40 napig tartó böjt, Nagypénteken a húsételek mellőzése, és tulajdonképpen innen az elnevezése is. Az ünnep eredet egészen a 3. századig nyúlik vissza, de a jelenkori ünnep napja általánosan elterjedté igazán csak a 8. századtól vált. Ám az ünnep nem mindenhol kétnapos, mert 1911-ben X.Pius pápa törölte a húsvét második napját, de hazánkban ünnepnek számít.

A húsvéti szertartásokhoz hozzátartozott az ételek megszentelése, a bárányé, később kenyéré vagy a tojásé. Az emberek elmentek a templomba, ott az ünnepi díszbe öltözött pap megáldotta és megszentelte az ételeket, amit az emberek kosarakban hoztak és vittek.

Székelyföldön a házasulandó fiatalemberek /legények, vagy az ifjú párok megkerülvén a templomot énekelve imádkoztak, végigjárták a falu határát a jó termésért, a bő esztendőért. Mikor hajnalodni kezdett a legények meglepték kedvesüket színes szalagokkal és húsvéti /hímes tojással díszített ággal, pontosabban azok háza kapujára erősítették. Ezt nevezték „hajnalfának” vagy mai szóval májusfának.
Nagypénteken hajnalban úgynevezett „keresztjárás” vagy „jézuskeresés” volt szokásban, ami után a patakpartra mentek, a hűs vízben megmosakodtak, Jézus keresztségének emlékére.
Bizonyos helyeken a megszentelt húsvéti sonka csontját fellógatták gyümölcsfákra, hogy így kergessék el a madarakat a gyümölcsösből, vagy földekről.
Húsvét napját köszöntővel kezdték, és a mai napig népszerű húsvéti locsolással folytatták, a leányok sikongva tűrték a vízzuhanyt.
Komatál küldés leányos házaknál fordult elő, ahol a a leányok azoknak a legényeknek küldtek ajándékba tojást, akivel együtt táncoltak farsangkor.
A húsvéti nyúl és az általa hozott édességek, a gyerekek húsvéti megajándékozása új keletű, ugyan így a pénzadás is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készülnek az amerikaiak a karácsonyra?

A karácsony ünnepének a világ minden pontján élő ember számára ugyanaz az üzenete, mindenki a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük