Kezdőlap » Karrier » Milyen a HR-es munkája?

Milyen a HR-es munkája?

Sokan a mai napig nem értik, hogy miért van szükség HR-esek (humán erőforrás szakemberek) tevékenykedésére a munka világában. Azonban a munka változó világában egyre nagyobb szükség van az ilyen szakemberekre. Habár sokan csak állásinterjúk keretében találkoznak velük, és leginkább persona non grataként definiálják őket, munkakörük ennél sokkal összetettebb.
A HR általában nem képezi a szervezetek központi tevékenységét.

Azonban az új munkaerő felvételiztetését, beléptetését és esetleges elbocsátását is nekik kell megszervezniük és levezényelniük. Emellett ezekhez rengeteg adminisztrációs tevékenység is tartozik, amely szintén a HR hatásköre. Ide tartozik a fizetések nyilvántartása, valamint a többi bérezéssel kapcsolatos járulékok és adók kezelése is.
Sok vállalatnak nyűg a hátán a HR feladatok elvégzése, ráadásul előfordul, hogy nem is értenek ezekhez a teendőkhöz. Emiatt létrejöttek kifejezetten ezekre a tevékenységekre szakosodott ügynökségek, akik adott esetben akár teljes körű HR szolgáltatásokat vállalnak át, és szinte, mint az adott vállalat HR egysége működnek – a különbség annyi, hogy ők egy másik cég kiszervezett egysége. Ennek előnye, hogy hozzáértő szakemberek nyújtanak magas fokú támogatást a humán erőforrással kapcsolatos feladatokban.
A HR a vállalatok életében azonban fontos tényező. Egy-egy projekt vagy hosszabb távú stratégia megvalósításához elengedhetetlen tudni a kivitelezéshez szükséges létszámot, de a HR osztály abban is segítséget nyújthat, hogy egy adott pozícióban mekkora annak a fizetés mértéke, ami megfelel a piaci viszonyoknak. Így a HR-esek már nem csak munkaügyisként és személyzetis adminisztrátorként dolgoznak, de a felső vezetés stratégiai partnereként a céggel kapcsolatos komoly döntésekben is részt vesznek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fiatal munkavállaló

Diákok tízezrei járnak nyáron dolgozni, valamilyen diákmunka program, vagy iskolaszövetkezet keretein belül. Vannak, akik csak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük