Kezdőlap » Látnivalók » Milyen hely Sajószentpéter?

Milyen hely Sajószentpéter?

Sajószentpéter városa Borsod- Abaúj- Zemplén megyében található, a Sajó folyó mellett Miskolc és Kazincbarcika között. Ide könnyedén eljuthatunk a 26-os főúton keresztül autóval, és autóbusszal is, de vonattal is, amik óránként közlekednek ide. Sajószentpéterre még Diósgyőrből is el lehet jutni a lyukóbányai úton keresztül.
A város a ’70-es években élte fénykorát, amikor még üzemelt a mostanra már mementónak számító üveggyár. Itt több ezer ember dolgozott, azonban a rendszerváltás következtében a gyárat leállították és bezárták, így több ezer ember maradt munka nélkül, ami sajnos a város látképére igen nagy hatással volt. A korábban csak Péternek hívott települést már a középkorban is megemlítették, ekkoriban még csak pár száz ember lakta, akiknek nagy része a mezőgazdaságból és a halászatból élt. A város jelenlegi képe mindössze úgy fest, hogy egy hosszabb, modernizált útból áll, ahol 2-3 tömbnyi lépcsőház található, és olyan boltok, amik szó szerint csak az alap szükségleteket képesek kielégíteni az itt lakók számára.
Ha a város keleti irányába indulunk el, körülbelül egy 20 perces séta után a Sajó folyóhoz lyukadunk majd ki, de sajnos itt nem tudjuk igazság szerint megközelíteni a vízfolyást, mivel nincs kiépített partszakasza. Ha a nyugati irányba indulunk el, akkor régebbi és újabb típusú családi házak tömegével fogunk találkozni, ahol előbukkan néhol egy-egy játszótér, vagy éppen helyi kis kocsma. A nevezetességei között megemlíthető a helyi modernizált templom, és egy kisebb tájház, ahol a helyi rendezvényeket szokták lebonyolítani.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Útban Jeruzsálem felé

Utunk során elhaladunk Gezer romjai mellett. A város Vespasianus hadjáratai alatt teljesen elpusztult. Az ásatások …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük