Kezdőlap » Családi élet » Milyen hatással van a nyűgös csecsemő

Milyen hatással van a nyűgös csecsemő

A szülőket is megviseli, ha a csecsemő nyűgös, ideges, hasfájós. A kínlódó, hasfájós gyermek előbb megnyugszik, ha felvesszük. De néhány perc múlva általában még jobban sír. Dobálja a karját, a lábát.
Sehogy sem akar megnyugodni, sőt úgy tűnik, mintha még haragudna a szülőre, aki megpróbál segíteni rajta. Ez persze rosszul esik. A szülő sajnálja a gyereket, de egyre tehetetlenebbnek érzi magát, mert akármit csinál, nem segít. Ahogy múlnak a percek és a gyermek egyre mérgesebb, úgy tűnik, mintha visszautasítaná a szülő igyekezetét, aki lelke mélyén érthetően, kicsit haragszik is ezért. Ha aztán rájön, hogy egy ártatlan csöppségre haragudott, szégyellni kezdi magát és mindent megtesz, hogy elnyomja magában a gyerek iránti neheztelést. Ezzel persze csak fokozza saját magában a belső feszültséget. Időként minden szülő méregbe gurul, ezen nincs mit szégyellni. Ha be tudjuk vallani magunknak, sőt másoknak is, akkor nevetünk egyet az egészen a papával együtt és mindent rögtön más színben látunk. De sosem szabad megfeledkezik arról, hogy a csecsemő persze egyáltalán nem haragszik a szülőkre, amikor így viselkedik. Még nincs tudatában, hogy ő önálló személyiség és a szülő is az. Ilyenkor, az első hónapban az egész gyerek még csak egy szervekből és idegekből álló kis csomag.
Ha szervezetén valahol fájdalom vonul át, automatikusan kapálózni kezd minden tagjával, és ez néha dühös tiltakozásnak, veszekedésnek tűnik. Ha szülőnek az a megpróbáltatás jutott, hogy gyermeke sokat sír, mert hasfájós “ideges”, annak ellenére, hogy a szülő is, az orvos is mindent megpróbál.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan küzdjük le a féltékenységet?

A féltékenység szinte minden egyes embert életében jelentkezik, van akinél állandóan jelen van és van …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük