Kezdőlap » Karácsony » Milyen hatással van a karácsony azokra, akik egyedül ünnepelnek?

Milyen hatással van a karácsony azokra, akik egyedül ünnepelnek?

Mindannyian tudjuk, hogy a karácsony globális ünnep. A föld minden részén megünneplik családi körben, hiszen ez az egyetlen ünnep, vallási eredete mellett, ami önző módon nem egyetlen dologról, vagy emberről szól, hanem a családról, a békességről és a szeretetről.

Ilyenkor mindenki maga mögött tudja a munkát, a haragot, nem nézünk hátra, csak megéljük a meghitt szeretet ünnepét. Igyekszünk mindenkinek örömet okozni, összehívni a családot vacsorára, meglepni Őket ajándékokkal, igyekszünk valami olyan dologgal kedveskedni Nekik, hogy érezzék a törődésünket.

Sokan élünk szeretteinktől távol, akár külföldön is, de legyünk bármilyen messze egymástól, igyekszünk haza menni, mert ez az együttlétről szól. Sok esetben ez olyan alkalom is egyben, amikor kibékülünk a család valamely tagjával, talán mert annyira magával ragad a karácsonyi feeling, hogy ilyenkor képesek vagyunk erre is.

De belegondolt-e már olyan ember, akinek van családja és teljes a harmónia, hogy ezen a szép ünnepen nem mindenkinek adatik meg, hogy átélje ezeket az örömöket?
Ők azok, akik egyedül élnek és magányosan.
Számukra vajon boldogság-e, vagy szomorú magány? Itt bizony kavarognak az érzelmek.
Hiszen gondoljuk csak végig! Azt látják, hogy a körülöttük élők, már hetek óta lázasan készülődnek erre az ünnepre, vendégek jönnek hozzájuk, megtelik élettel a szomszéd ház, vagy lakás, Ő pedig, aki egyedül van bármilyen okból nem irigy, csak elkeseredett.
Ezt az érzelmi állapotot csak fokozza, hogy látja a környezete boldogságát, azt, hogy mindenki hiányzik valakinek, csak Ö nem.
Lehet, hogy egész évben ezt kevésbé érezte, de a karácsonyi hangulat miatt most egyre inkább arra gondol, hogy Neki miért kell egyedül lennie? Próbálja terelgetni a gondolatait, de ha bekapcsolja a televíziót, a rádiót, ha megvesz egy újságot, mindenhol azzal szembesül, hogy Ő karácsonykor „szükségtelen része” a társadalomnak.
Bizonyára mindenki környezetében él ilyen ember, lehet, hogy köszönünk is egymásnak, ha találkozunk, s a rohanó világunkban észre sem vesszük, hogy magányos.
Talán még jobb emberré válhatunk, ha a szeretet ünnepén ezt most észrevesszük és bekopogtatunk hozzá egy tányér süteménnyel. Többre fogja értékelni a legdrágább ajándéknál és lehet, hogy boldogabb lesz tőle az ünnepe.
A hétköznapi embernek eszébe sem jut, de a pszichiáter tudja, hogy ilyenkor, karácsony táján megnövekszik az öngyilkosságok száma. Erre egyébként sem gondolunk szívesen, főleg ilyenkor nem.
De a karácsonyi forgatagban lehet, hogy egy kedves szóval, vagy egy érdeklődő kérdéssel, már éreztetni tudjuk a másikkal, hogy Ő is fontos része a társadalomnak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük