Kezdőlap » Betegségek » Milyen hatással van az anorexia a testre?

Milyen hatással van az anorexia a testre?

Az anorexia egy olyan betegség, melynek kialakulására egyelőre a kutatók sem tudnak válaszolni. Genetikai alapokon nyugvó idegrendszeri megbetegedés. A beteg, azt feltételezi, hogy ő kövér, ezért védekezésképpen vagy éhezteti saját magát, vagy önsanyargatásba kezd. például folyamatosan edzi magát, még akkor is erőltetve, ha a szervezete nem bírja.

A betegség összetett, és minden szervet érint, a tudatukba belevésődik a gondolat, hogy kövérek, semmi másra nem tudnak gondolni, csak az ételre, amitől folyamatosan megvonják magukat, mintegy ezzel bizonyítva maguknak, hogy ők uralják a testüket. Közben éheznek, ami felborítja a hormonháztartást, mely közvetlenül hat az emésztőrendszerre, a vérnyomásra. A nem megfelelő mennyiségű és minőségű táplálék bevitele előnytelen a haj, a bőr számára, a kóros soványság miatt, az izmok meggyengülnek.

Mindezen hatások szintén az agyra hatnak vissza, ahol az endokrin hormonháztartás teljesen felborul, a reproduktív hormonok működése is rendellenessé válik. A vesét, a szívet és a vérképző szerveket is érinti táplálék megvonásból származó hormonális beidegzés hiánya. Tehát az egész rendszer felborul. Antidepresszánsokkal elvileg kezelhető a betegség, de sajnos egyelőre tökéletes szert nem találtak ki. Sok esetben számolnak be arról, hogy a helyzet még rosszabbá vált, és nagyobb valószínűséggel fontolgattok öngyilkosságot a betegek.

De még gyógyszeres kezelés esetén is jelentős a visszaesés. Pszichoterápiával egybekötött gyógyszeres kezelést javasolnak, ahol a páciens lelki eredetű bajait megbeszélik, míg a testi rendellenességeket kezelik. Eddig ez bizonyul a leghatásosabbnak. Viszont a visszaesés esélye itt is megvan.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mikor beszélünk ödémáról

Latin nevén : hydrops, vizenyő avagy kóros folyadékfelhalmozódás a szövetekben, amely miatt gyakran nem fájdalmas …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük