Kezdőlap » Családi élet » Milyen hatással lehet az erőszakos játékok a gyerekekre

Milyen hatással lehet az erőszakos játékok a gyerekekre

Kell-e játékfegyver a kisfiúk kezébe? Éveken keresztül teljesen ártalmatlannak tartottam. Az aggódó édesanyának, aki ezért nem akar játékpisztolyt és más háborús játékot venni a gyermekének, mert attól vélt, hogy ettől felnőttkorában bűnöző vagy háborús uszító válik belőle, sokszor magyarázták, hogy nincs szoros összefüggés a kettő közt: fejlődés folyamán egyre inkább kifejlődik a gyerekben támadó ösztöneinek természetes fékje.
Az 1-2 éves gyermek, ha megdühödik, habozás nélkül harap. 3-4 éves korára azonban már megtanulja, hogy a nyers erőszak nem helyes. Ellenben szívesen játszik indiánosdit, úgy tesz, mintha le akarná lőni apját vagy anyját, de közben cinkosan rájuk nevet, jelezve, hogy fenyegető magatartását nem kell komolyan venni. 6-12 éves korban a fiúk már komolyan háborús játékokat játszanak, amelyeknek megvannak a szigorú szabályai. Lehetnek parázs viták, de igazi verekedés aránylag ritka. Ebben a korban a gyermek már nem lő játékfegyverével a szüleire, még tréfából sem. Nem azért, mert a szülei lettek szigorúbbak, hanem a saját lelkiismerete lett az. Serdülőkorban a dacos, támadó indulatok erősödnek, de a helyesen nevelt fiú nem szülei ellen fordul, hanem sportban vezeti le azokat vagy a társaival kötekedik.
Más szóval, a háborúsdi fiúknál (kevés lány játszik háborúsdit) a támadókedv természetes levezetője; legtöbb pap és békeharcos valószínűleg ugyanígy játszott gyermekkorában; az édesanyának nem kell azon aggódnia, hogy gonosztevőt nevel a fiából, ha játékpisztolyt ad a kezébe.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan kezdjük újra az exünkkel?

Amikor véget ér egy kapcsolat és ilyen vagy olyan okok miatt úgy döntünk, hogy szakítunk …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük