Kezdőlap » Betegségek » Milyen a Hasfájás

Milyen a Hasfájás

Létezik egy ritka betegség, amelyet bélbetüremkedésnek nevezzük; ez abban áll, hogy a bél önmagában türemlik vissza és ürege ezáltal elzáródik. Két legfeltűnőbb tünete az egyébként egészséges csecsemőben jelentkező hányás és a szabályos időközönként ismétlődő hasgörcs. Vannak esetek, amikor a hányás az erősebb, van amikor a hasgörcs.

A hányás bőségesebb és gyakoribb, mint a kisbabáknál szokásos “bukás”. A görcsök hirtelen támadnak és rendszerint hevesek. Néhány perces időközönként jönnek, közben a baba teljesen tünetmentes. Néhány óra múlva a kicsi nyákot és vért tartalmazó székletet ürít, amely ribizlizselére vagy szilvalére hasonlít. Ez az állapot leggyakrabban 4 hónapos és kétéves kor között fordul elő, bár azonkívül is előfordulhat. Ez a betegség igen ritka, de azért említi meg, mert azonnali orvosi beavatkozást igényel. Egyéves koron túl a hasfájás egyik leggyakrabban előforduló oka az egyszerű meghűlés, torokfájás vagy influenza, különösen, ha lázzal is jár.

Ez mindössze annak a jele, hogy a betegség a test más szervei mellett az emésztőrendszert is megtámadta. Egyébként kezdeti szakaszában minden fertőzés hányást és szorulást okozhat. A kisgyermek azt mondja, hogy a hasa fáj, akkor is, ha tulajdonképp hányingere van. Ilyenkor gyakran be is következik a hányás.
A gyomor- és bélfertőzésnek sokféle oka lehet; hasfájással, néha hányással, máskor hasmenéssel, esetleg mindkettővel járhat. Ezekre mondják, hogy: gyomrára ment az influenza, vírusos hasmenés. Ez csak annyit jelent, hogy valamilyen ragályos betegségről lehetett szó, amelyet fel nem ismert kórokozó váltott ki.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A policisztás petefészek szindróma tünetei, kezelése

A policisztás petefészek szindróma (PCOS) a leggyakoribb oka a meddőségnek a reproduktív korú nők esetében, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük