Kezdőlap » Ünnepek » Milyen hagyományok vannak húsvétkor?

Milyen hagyományok vannak húsvétkor?

Napjainkban már nem nagyon tartják az emberek a húsvéti hagyományokat, inkább elmennek kirándulni és így megszabadulnak a húsvéti hagyományoktól.

De vannak akik még mindig tartják a húsvét szép hagyományait. Melyek is ezek?

Először is a húsvéti előkészületek, mint például a tojás festés. A húsvéti ételek elkészítése, köztük a locsolkodóknak is. Ilyen húsvéti ételek például a sonka, a kaszinó tojás, a sárga túró és stb.

A húsvét legkiemelkedőbb hagyománya a locsolkodás, a hiedelem szerint a fiúk azért locsolják meg a lányokat, hogy el ne hervadjanak és szépek maradjanak. A férfiak húsvét napján útra kelnek és minden női ismerősükhöz elmennek és meglocsolják őket. A locsolkodóknak locsolkodó verset kell mondaniuk a lányoknak, amelynek a végén engedélyt kell kérni a locsolásra. A lányoknak pedig illik valamilyen kedvességet festett tojást, színes tojást adni a locsolkodónak, mind amellett, hogy megkínálják étellel és itallal.

A húsvéti hagyományok közé tartozik a vallásosak körében a templomba járás.

Napjainkban már nem tartják nagyon a szokásokat az emberek a szűk családi körben mégis a locsolkodást még ma is elvégzik a család női tagjain.

A húsvéti hagyományok közé tartozik a húsvéti piros tojás festés, amelyet később a locsolkodók kapnak meg, locsolkodásuk és versük “fizetségéért”.

A nőknél nagyon fontosak a húsvéti előkészületek a húsvéti dekoráció elkészítése, a lakás kidekorálása, a húsvéti ételek elkészítése, a bevásárlás, és a locsolkodók várása.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ünnep: Május 1

Sokan talán nem is tudják, miért is munkaszüneti nap, és miért is ünnepeljük május 1-ét. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük