Kezdőlap » Ünnepek » Milyen hagyományai vannak a húsvétnak ?

Milyen hagyományai vannak a húsvétnak ?

Pár évvel ezelőtt még a húsvét olyan volt mint a nagyanyáink korában. A fiúk, férfiak kölnivel járták az női ismerősöket vagy falun esetleg szódásüveggel. Csoportokat alkotva vonultak végig az utcákon néha dalolva és becsengettek, kopogtak szint mindenhová. A hagyományőrzők ilyenkor felvették a népviseleti ruhájukat és abban várták a locsolkodókat. Ilyenkor összegyűlt az egész család.

Az asztalon festett tojások sorakoztak egy kosárkában, némi ital társaságában. Izgatottan készülődött mindenki, készült közben a tűzőn a főtt sonka, melynek illata bejárta az egész házat. A tavaszi virágok is megmutatták szépségüket. Amikor a fiúk odaértek a lányos házhoz, locsolóverset mondtak azt a kellő tisztelettel és utána meglocsolták az illető leányzót. Cserébe általában pirosra festett tojást kaptak. Mostanra ez megváltozott, tojás helyett inkább pénzt kérnek. Legtöbbször az idő is esős lesz, így elveszti azt a régi húsvéti hangulatot. Ritkán lehet kint embereket látni az utcákon.

Az a néhány locsolkodó is inkább csak a család női tagjait keresi meg. Igaz nagy különbség van a falusi és a városi felfogás között. A húsvéti hagyományok már csak alapjaiban maradtak meg. A fiatalok már nem szívesen járnak locsolkodni vagy, ha igen ,akkor is inkább egy buli reményében. Talán ez is hagyomány lesz majd pár év múlva. Sonka is egyre kevesebb háznál fő a fazékban. Beszéljük bármilyen ünnepről az idő múlásával egyre inkább válnak kötelező nyűggé. Jó volna pedig megőrizni az utókor számára a maga hangulatával ezt a mulatságos ünnepet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Halloween

Mit jelent a Halloween? Maga a szó az All Hallows (Mindenszentek) előtti estét jelenti. Az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük