Kezdőlap » Szoftver » Milyen gyorsbillentyűket kell ismerni a Windowsban?

Milyen gyorsbillentyűket kell ismerni a Windowsban?

Sokszor a számítógépes munka nagy része avval telik, hogy keressük a megfelelő opciót amire szükségünk van, értékes perceket vesztegetve el az életünkből, ezen segítenek ezek a billentyűparancsok.

Windows gomb (és a keresés):
Ma már szinte nincs olyan billentyűzet amin ne lenne Windows gomb. Ha egyszer megnyomjuk előugrik a start menü / Modern UI (Windows 8/8.1). De ha a megnyomása után rögtön elkezdünk gépelni, mind Windows 7-ben, mind Windows 8-ban elkezdi keresni a számunkra megfelelő fájlokat vagy programokat.

Másolás, kivágás és beszúrás:
Mindenki tudja mire valók ezek a műveletek, tehát a kijelölt fájlra, hogyha megnyomjuk:
CTRL + C : másolja a vágólapra
CTRL + X : kivágja a vágólapra
CTRL + V : beilleszti a vágólapról.
Ezekhez párosulhat még a CTRL+A amivel akár mindent kijelölhetünk az aktuális ablakban, a CTRL+HOME, amivel a kurzort a dokumentom legelejére vihetjük és pára a CTRL+END, amivel a legvégére. Ezekhez pedig ha társul a SHIFT gomb akkor a kijelölést is elvégzi.

Keresés fájlban vagy weboldalon:
Van egy közel 1000 oldalas dokumentumunk, és nem szeretnénk legörgetni pár száz oldalt, vagy egy lexikonunkban végig olvasgatni a bejegyzéseket, túl fárasztó és időigényes lenne. Erre való a CTRL + F.

Váltás a programok és a fülek között:
Nem mindenki tudja, hogy az ALT + TAB és a Windows+TAB kombinációval válogathatunk az éppen futó alkalmazások közül. De még kevesebben tudják, hogyha ezek mellé nyomva tartjuk SHIFT-et akkor ugyanazt a műveletet érjük el, csak visszafelé.
Ha pedig CTRL+TAB-ot és SHIFT+CTRL+TAB-ot használunk akkor ugyanezek igazak a fülekre/lapokra is.

Gyors nyomtatás:
Akárhol vagyunk a Windowsban, ha ki van jelölve valami, vagy éppen egy weboldalt nézünk rögtön kiküldhetjük nyomtatásra a CTRL+P paranccsal. Evvel mellőzve, hogy megvárjuk míg elindul az Office Word, esetleg egy képnézegető, stb.

A böngészős ablakok:
Minden böngészőben jelenlévő kombináció a CTRL+T amivel új lapot nyithatunk meg, vagy a párja a CTRL + N amivel egy új ablakot is akár. Nem ugyanaz! Lapokat pedig a CTRL + W együttessel zárhatjuk be. De ha csak inkább másik weblapon szeretnék olvasgatni akkor elég lenyomnunk a CTRL+L kompinációt és a kurzort máris a címmezőben találjuk.

A feladatkezelő:
Erre akkor van szükség, amikor lefagy egy programunk, vagy csak szeretnénk megnézni, hogy éppen mi fut a háttérben. Előhívni a legkönnyebben a CTRL+SHIFT+ESC gombokkal tudjuk, de a régimódi CTRL+ALT+DEL-el is előhívható, persze egy környezeti menü után.

Futtatás:
Ha egy programról pontosan tudjuk hol van, és szeretnénk így elindítani a Windows+R gombokkal felugrik a Windows XP-ből már ismerős kis ablak.

Számítógép zárolása:
Ha hirtelen kell felugrani a géptől akkor kényelmesebb a Windows+L gombokat gyorsan lenyomni, mintsem kinavigálni az egeret a menübe és zárolni a rendszert.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan használhatjuk a Cool Edit Pro nevű szoftvert

A Cool Edit Pro két részből áll, egy hangszerkesztőből (Edit Waveform View) és egy keverőből …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük