Kezdőlap » Egészséges életmód » Milyen a gyógymasszázs?

Milyen a gyógymasszázs?

Az emberek masszőrhöz alapesetben két okból járnak: vagy mert fáj valamijük, pl. hátuk, derekuk vagy, amolyan wellness – jelleggel: egyfajta pihentető kezelésként.

A masszázs szó maga arab – héber eredetű, a mass / massein, azaz nyomni / dörzsölni. Bár ezt a szót először a franciák használták, a klasszikus gyógy-, más néven svédmasszázst – nevéből sejthetően – egy svéd tornatanár találta ki, alkalmazta először ilyen formában. (Érdekes tény, hogy a masszázst, mint izomlazító kezelést a XIX. Század közepétől alkalmazzák, oktatása 1893 óta folyik.)

A svédmasszázs 5 technika kombinációja: a simítás, a dörzsölés, a gyúrás, az ütögetés és a vibráció. Az esetek többségében ehhez a kimozgatás is társul, egyfajta záróakkordként. Ez is a masszőr tananyag szerves része az 1900 – as évek elejétől.

A masszázs menete, és erőssége nagyban függ a beteg állapotától, testalkatától. Bár általában egy – egy alkalom fél – egy órás, ( általában szegmensmasszázs – azaz bizonyos testrészek pl. hát- esetében ) egész testet érintő masszázskor azonban akár 2 – 3 óráig is eltarthat. Alapesetben (ha a beteg megy el a masszőrhöz) masszázságyon, hason ill. hanyatt történik a masszázs. (Kijáró masszőröknél szóba jöhet egy magasabb heverő, ágy, esetlegesen asztal, leterítve.) Bizonyos esetekben, mint pl a nyak, vagy a vállöv masszázsakor a páciens ülő helyzetben van.

A masszőr a masszírozás során krémeket, illóolajokat használ, amellyel így az aromaterápia is hozzájárul a letapadt izmok fellazulásához, a beteg jobb közérzetéhez, nyugodt hangulatához.

Érdemes és fontos megjegyezni: a masszázs bár elméletben nemcsak fájdalommentes, hanem kellemes, bizonyos esetekben, nagyon kötött, fájó testrész esetén, bizony fájdalmas lehet. Ez azonban csak percekig tart. Egy gyakorlott masszőr felismeri a beteg esetleges fájdalom – küszöbét ezzel a minimálisra csökkentve a kellemetlenségeket, és hamar képes enyhíteni a fájdalmat – visszaadva ezzel a természetes, könnyed mozgást.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egészséges élet fáradtság nélkül

A fáradtság, a túlhajszoltság fogalma sajnos nem ismeretlen a mai kor emberének. A fizikai kimerültségnél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük