Kezdőlap » Kert » Milyen gyógyhatású növényeket termesszünk a kertben?

Milyen gyógyhatású növényeket termesszünk a kertben?

Persze, szinte bármely növényt is vesszük elő, annak biztos, hogy lesz valamilyen gyógyhatása – kicsiben vagy nagyban. Mégis vannak olyanok, amiket kifejezetten előnyös lenne tartani.
Nagyon sokan dicsérik például a körömvirág gyógyhatásait. A kalendulát, azaz körömvirágot házi körülmények között elsősorban gyulladáscsökkentő, bőrgyulladást gyógyító, kisebb égéseket, főleg napégéseket enyhítő hatóanyagai miatt szeretjük, tehát külső használatra.

Aki szokott házi szappant készíteni otthon, az nyilván próbált már körömvirágszirmokat belekeverni. Nem mellesleg nagyon dekoratív növény, napsárga és narancssárga virágú változatait elegendő csak egyszer elvetni a kertben, attól kezdve már magától is könnyen terjed, mert rengeteg csíraképes magot termel. Hasonlóan tarthatjuk a kamillát. Ha elkülönítünk neki egy sarkot vagy kerítés melletti sort a kertben, akkor néhány év alatt annyi növényt nyerünk, amennyivel akár az egész telet átvészelhetjük megfázás nélkül. Főzetét elsősorban teaként illetve gőzölésre használjuk.
Nem kifejezett konyhakerti, inkább díszkerti növényként tarthatjuk az aloe verát. Gyógyhatása az égési sebek gyors gyógyításában áll. Ha jól tartjuk, elég nagy ládában, akkor akár egy méter széles növényt is nyerhetünk idővel.
Érdemes megfontolni a kövirózsa tartását is. Elegendő néhány, a földből kitépett tő, amit otthon kicsit belenyomkodunk az új helyére – egészen biztos meg fog gyökerezni, csak száraz, páramentes helyet találjunk neki. Ha túl sok a nedvesség, kirohad. Ha kifújta a szél a fülünket, megelőző jelleggel is érdemes letörni a kövirózsa egyik húsos, külső levelét, és az oldalunkra fekve a fülbe csöpögtetni belőle.

Ha a levelet a téli hidegből hozzuk be, akkor használat előtt néhány órán át hagyjuk állni szobahőmérsékleten, vagy pár percre áztassuk egy pohár meleg vízbe. Gyulladáscsökkentő hatását más sebeknél is kihasználhatjuk, például rovarcsípéseken, szájkörnyéki vagy szájüregi sebeken, herpeszeken is.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kötözés és hajtásnevelés

A szőlő hajtásait megfelelő támasz mellett kötözéssel vagy huzalok közé igazítva neveljük. A támasz nélküli …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük