Kezdőlap » Családi élet » Milyen gyakoriak a válások?

Milyen gyakoriak a válások?

A válások ma Magyarországon igen gyakoriak, a házasságok több mint fele végződik válással. Sajnos mindenkinek van az ismeretségi körében olyan férfi vagy nő, aki már legalább egyszer elvált. A válások okai különbözőek lehetnek. Sajnos egyre több a családon belüli erőszak, ahol általában a férfi terrorizálja a családját, ritkábban a nő a domináns erőszaktevő. Ezekben az esetekben az alkohol számottevő szerepet játszik. Sok házasság kihűl, valamelyik fél ügy látja, hogy egy újabb kapcsolat segítséget nyújthat neki az élet elviseléséhez. Nagyon sokan igen fiatalon házasodnak össze, egyszerűen nem is ismerik egymást, nincs meg az a kapocs, ami két embert örökre összekötne.

A keresztény értékrend sem túl erős, ugyanis a gyakorló katolikus ember nem válik, Isten a válást bűnnek tekinti. A felnőttek a válást többnyire könnyen átvészelik, bár vannak igen ronda válások is, ahol a vagyoni perlekedéstől kezdve a gyerek kegyeinek elnyeréséhez mindent elővonultatnak a szülők, akár a leggusztustalanabb dolgokat is. Sajnos a gyerekek nem viselik olyan könnyen a szülők válását, komoly lelki traumát okozhat nekik, mely feldolgozása egyedül nem is lehetséges. Jelenleg már vannak olyan gyermek pszichológusok, akik az ilyen lelki sérült gyermekek gyógyítására specializálódtak.
Az iskolákba körülnézve megfigyelhető, hogy rengeteg olyan gyerek tanul ott, akik már elvált szülők gyermekei. Néhol talán még az is előfordul, hogy az a gyerek érzi furcsán magát, ahol a szülő teljes összhangban nevelik a gyereküket és együtt vannak. Ha ez a tendencia folytatódni fog, az nem igazán tesz jót a fiataloknak, elferdült gondolkodású felnőttekké válhatnak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válás gyermekszemmel

A válás intézménye kis hazánkban elfogadott, sőt megszokott jelenséggé vált. Évi 45 ezer regisztrált házasságkötésre …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük