Kezdőlap » Betegségek » Milyen gondot okozhat a húgyúti gyulladás ?

Milyen gondot okozhat a húgyúti gyulladás ?

A húgyutakban a kórokozók általában a húgycsövön át jut be. Ez a magyarázata annak, hogy sokkal gyakrabban fordul elő húgyúti gyulladás kislányokban, mint fiúkban.

A kislányok húgycsöve lényegesen rövidebb, egyenesebb, ráadásul a külső nyílása meglehetősen kedvezőtlen helyen, a hüvelybemenetben van, ahol megtapadhat minden szennyeződés, székletmaradvány. Tünetek: Ha egy kislány egyik napról a másikra gyakrabban megy pisilni, nem lehet azzal elintézni, hogy “a lányok gyakrabban pisilnek”, mert ez tévedés. Gyanús, ha egy kisgyermek, aki már tisztaságra szokott, váratlanul újból bevizel, éjjel és/vagy nappal. Ilyen esetekben rendszerint kiderül: húgyúti gyulladás kezdődött.

A húgycsőgyulladás, a hólyaggyulladás fájdalmas vizelési ingerrel járhat, vagy a vizelés befejezésekor érez a beteg kellemetlen csípő – égető fájdalmat, esetleg a vizelete véressé válhat. Ezek már olyan tünetek, amelyek miatt orvoshoz szokott fordulni. Teendő: Minden vizelési panasz esetén vizeletvizsgálatot – méghozzá mikroszkópos (üledék-) vizsgálatot és baktérium tenyészetet is kell végezni. Ez után szabad csak a kezelést megkezdeni.

A rendelt gyógyszert kihagyás nélkül, hosszasan kell adagolni, mert elégtelen kezelés esetén a baktériumok nem pusztulnak el a betegség könnyen föllángol, vagy krónikussá válik, ennek minden veszedelmes következményeivel. A húgyúti gyulladás mindig hetekig-hónapokig tartó kezelést igényel. Még hónapok múlva is rendszeresen ellenőrizni kell a vizeletet. A régebben szokásos házi gyógymód, a meleg vízbe ültetés hatástalan, ártalmas lehet, mert újabb kórozók juthatnak fel a húgycsőbe.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Káliumhiány

Hogyan jön létre a káliumhiány a szervezetünkben? A kálium egy fontos ásványi anyag, mely a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük