Kezdőlap » Betegségek » Milyen fülbetegségeket ismerünk?

Milyen fülbetegségeket ismerünk?

A fülünk az egyik kapocs köztünk és a külvilág között. Ha nem jól hallunk, akkor zavar támadhat a környezetünkhöz való viszonyunkban. Ha kellő figyelmet fordítunk hallószervünk épségének megőrzésére, akkor sok esetben megelőzhető lehet ez a probléma.
A fül betegségeit aszerint csoportosítjuk, hogy mely részeket érintik, illetve milyen tényezők vezettek az adott állapothoz. Ezek alapján a betegséget okozhatja valamilyen fertőzés (vírus, baktérium, gomba), daganat, sérülés, trauma és az idegi szerveződések működési zavara is.
A fertőzéses betegségek általában valamilyen gyulladás formájában jelennek meg, és a klasszikus tüneteket mutatják (bőrpír, fájdalom, nyomásérzékenység, funkciózavar, átmeneti hallásromlás). Előfordulhat, hogy a bőr gyulladásával találkozunk, ennek leggyakoribb oka a hallójárat helytelen tisztítása, vagy a hallójáratba került fertőzött víz. A hallójárat gyulladása inkább felnőttkorra jellemző, és erre hajlamosít a cukorbetegség, az ekcémás bőrbetegség, de gyakori a vízi sportot űzőknél, és oka lehet a tolltöltetű párna használata. Meg kell említeni még a hallójárat eltömődését, de ez inkább állapot, mint betegség, és egyszerű fülmosással orvosolható.
A fülzúgás egy külön csoportba tartozik ebből a szempontból. Ezt okozhatja az idegsejtek funkciózavara, valamilyen gyógyszer mellékhatása, valamiféle toxikus hatás, és gyakran előfordul tartósan erős zajban dolgozóknál. Ritkán lehet fertőzés is az okozója.
Külön csoportba tartoznak az időskori fülproblémák. Az ebben a korban előforduló halláscsökkenés rendszerint az idegsejtek életkörülményeinek romlása miatt következik be. Ez először a magas hangokat érinti (4000 Hz környéke), de ez általában nem zavaró a hétköznapok során. Fokozatosan éri el a beszédfrekvenciát, és ekkor már kommunikációs zavarhoz vezethet. Ennek megoldása a hallókészülék, mert jelenleg még az orvostudomány nem tudja az elhalt idegsejteket regenerálni vagy pótolni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen betegségek állhatnak a szokatlanul sűrű hasfájás mögött?

Szinte az a legsűrűbben előforduló fájdalom, amit nagyon sok minden kiválthat, nem minden esetben betegség …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük