Kezdőlap » Növények » Milyen forrásokból lehet egzotikus gyümölcstermőkhöz jutni?

Milyen forrásokból lehet egzotikus gyümölcstermőkhöz jutni?

A legtöbbször az egzotikus vagy annak gondolt gyümölcstermőket az emberek a kertészetekből próbálják beszerezni, mert az a kézenfekvő. Épp azért, mert kézenfekvő, sajnos ez a legdrágább megoldás, ráadásul a választék is nagyon kicsi. Mostanában például már lehet kapni a datolyaszilva egyes típusait, kék babfát vagy kávét és természetesen citrusféléket, bár azokat sem túl nagy választékban.

A másik lehetőség a hipermarketekben való kitartó kutakodás, ekkor viszonylag olcsóbban juthatunk hozzá egyes fajtákhoz, például mindenféle –berry-hez, egyes apróbb citrusokhoz. Néha árulnak babról csíráztatott arabica kávét is. Előnye, hogy valamivel olcsóbb, hátránya, hogy még kisebb a választék, az is nagyon esetleges és sok közöttük a rosszul gondozott darab. Megmenteni viszont érdemes közülük.

A neten fellelhető számos olyan hazai speciális kertészet, amelyek direkt egzotikus, máshol nem kapható növényekre specializálódtak. Itt viszonylag elfogadható áron lehet hozzájutni nagyon változatos darabokhoz. Sokszor a magonctól a már kifejlett, termő növényekig minden méretben lehet kapni. Ez nagyban befolyásolja persze az árat is.

Aki maga szeretné születésüktől gondozni a növényeket, az hasonló oldalakról magokat is rendelhet. Így jóval több egyedhez lehet hozzájutni, egy magcsomag ugyanis általában 5-25 db-ot tartalmaz. Precíz és kitartó gondozással ennek a harmadát-negyedét fel lehet nevelni. Nem csak hazai, hanem külföldi oldalakról is lehet magokhoz jutni, érdemes a nagy aukciós oldalakon körülnézni, ott szinte bármilyen különlegesség beszerezhető. Általában olcsóbbak, mint a hazai források, de macerásabbak, ráadásul hosszú a szállítási idő, mert gyakran Dél-Amerikából, Dél-Kelet-Ázsiából érkezik a csomag.

Ha itthon hozzájutunk egy-egy egész, viszonylag friss egzotikus gyümölcshöz, akkor érdemes megpróbálkozni a szaporításával. Könnyen nevelhető az ananász, a mangó és az avokádó, és szinte minden hiperben hozzá lehet jutni. Kicsit problémásabb például a licsi. Érdemes próbálkozni a tomatilloval és az egzotikus paprikafélékkel is, vagy meg lehet próbálni az édesburgonya csíráztatását. Ebben a formában a kertészkedés szinte ingyen van.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fekete áfonya

A havasi meggy, más néven a fekete áfonya az erdélyi havasok jellegzetes gyümölcse. A hanga …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük