Kezdőlap » Betegségek » Milyen formái vannak a diabétesznek?

Milyen formái vannak a diabétesznek?

A cukorfelhasználás zavara minden diabétesz közös tulajdonsága. Feltűnő mégis, hogy a betegek egy része talán egy kis szomjazástól, szájszárazságtól eltekintve panaszmentes, nem fogy. Ezek a betegek rendszerint eredetileg is túlsúlyosak legalábbis magasságukhoz, testalkatukhoz mérten. Legtöbbször idősebb korban, de legalábbis a negyvenedik év körül alakul ki, és nagy részük csupán diétával kezelhető.

Mások eredetileg is soványabbak és a betegség felismerésekor néha ijesztő gyorsasággal fogynak. Ebben a csoportban többnyire fiatalabb korban betegszenek meg, ritkán akár a korai gyermekkorban is. Anyagcseréjük pusztán diétával nem, vagy csak ideig-óráig tartható egyensúlyban.

Ez a két típus legtöbbször jól elkülönül. De van egy harmadik csoport is, az idős 60-70 év feletti, nem cukorbeteg emberek szénhidráttűrő képessége. Nagy részüknél a tolerancia az évek multával egyenes arányban csökken. Egy részüknél lassan az éhgyomri cukor is emelkedik az életkor növekedésével. Annak ellenére, hogy az öregkori vese nem hajlamos a cukor átengedésére, később vizeletcukor is jelentkezik.

A különböző típusú cukorbetegségek érzékenysége különböző az inzulinnal szemben. Ugyanaz az inzulin mennyiség a fiatalkori típusban nagyobb vércukoresést eredményez, mint a kövér, középkorú betegekben. A kövér cukorbetegeknek rendszerint megfelelő mennyiségű, gyakran túl sok inzulin mutatható ki, de valamilyen ellene ható tényező a megnövekedett inzulinmennyiséget is kevéssé teszi. Ez az inzulinszekréció, azaz inzulin-elválasztás lelassulása, a „B” sejtek lustasága. Ez azt jelenti, hogy ha hosszabb idő alatt sok inzulin kerül is a vérbe, a vércukor emelkedését csak késve követi, így kisebb hatású lesz az inzulinszekréció.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük