Kezdőlap » Film » Milyen film a Vörös zsaru?

Milyen film a Vörös zsaru?

Walter Hill 1988-ban készült filmjében, a Vörös zsaruban egy orosz százados, Ivan Danko (Arnold Schwarzenegger) egy moszkvai drogmaffiát készül felszámolni. A nyomok Amerikába vezetnek, így az orosz katona az Államokba utazik, ahol a nagyszájú, flegma Ridzik felügyelő (James Belushi) segítségével folytatja a munkáját. Kettejük viszonya kezdetben – a jobbára a származásukból adódó eltérő identitásuk és látásmódjuk miatt – meglehetősen rideg, és ellenséges, később azonban mégis furcsa barátság szövődik közöttük.
A Vörös zsaru nem az a film, melynek a történetében rejlene az erőssége. Ezzel alighanem az alkotók is tisztában voltak, hiszen nem próbálkoztak erőltetett fordulatokkal, inkább egy kissé fapados, de jól működő cselekményt prezentáltak nekünk. A film atmoszférája kellően zord, a – részben Magyarországon is forgatott – helyszínek látványosak. Akcióból ugyan nincs sok, de mikor lövöldözésre kerül a sor, akkor is abszolút követhető az adott jelenet dinamikája.
Ami igazán jól sikerült filmmé teszi a Vörös zsarut, az a merészsége. A készítők nem féltek társadalomkritikát csempészni ebbe az első hallásra középszerűnek tűnő alapanyagba. Az orosz és amerikai emberek eltérő látásmódját bemutató képsorok nem öncélúak, és nem puszta eszközök egy-egy jó poénhoz, hanem valóban érezni a mögöttes tartalmat. A humor visszafogott, ami egyáltalán nem baj, hiszen a film alapvetően komoly, így a túlságosan sok poén egészen biztosan rontott volna az összképen. James Belushi és Arnold Schwarzenegger is egyaránt jól teljesít, tetszetős párost alkotnak.
A Vörös zsaru egy meglepően okos, jól átgondolt alkotás, ami nem csak az akciófilmek kedvelőinek ajánlható, hanem bárkinek, aki egy kellemes másfél órás kikapcsolódásra vágyik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Dirty Dancing

Dirty Dancing, avagy Piszkos tánc, egy film amit mindenkinek látni kell. Egy film ami generációkon …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük