Milyen film a Vörös zsaru?

Walter Hill 1988-ban készült filmjében, a Vörös zsaruban egy orosz százados, Ivan Danko (Arnold Schwarzenegger) egy moszkvai drogmaffiát készül felszámolni. A nyomok Amerikába vezetnek, így az orosz katona az Államokba utazik, ahol a nagyszájú, flegma Ridzik felügyelő (James Belushi) segítségével folytatja a munkáját. Kettejük viszonya kezdetben – a jobbára a származásukból adódó eltérő identitásuk és látásmódjuk miatt – meglehetősen rideg, és ellenséges, később azonban mégis furcsa barátság szövődik közöttük.
A Vörös zsaru nem az a film, melynek a történetében rejlene az erőssége. Ezzel alighanem az alkotók is tisztában voltak, hiszen nem próbálkoztak erőltetett fordulatokkal, inkább egy kissé fapados, de jól működő cselekményt prezentáltak nekünk. A film atmoszférája kellően zord, a – részben Magyarországon is forgatott – helyszínek látványosak. Akcióból ugyan nincs sok, de mikor lövöldözésre kerül a sor, akkor is abszolút követhető az adott jelenet dinamikája.
Ami igazán jól sikerült filmmé teszi a Vörös zsarut, az a merészsége. A készítők nem féltek társadalomkritikát csempészni ebbe az első hallásra középszerűnek tűnő alapanyagba. Az orosz és amerikai emberek eltérő látásmódját bemutató képsorok nem öncélúak, és nem puszta eszközök egy-egy jó poénhoz, hanem valóban érezni a mögöttes tartalmat. A humor visszafogott, ami egyáltalán nem baj, hiszen a film alapvetően komoly, így a túlságosan sok poén egészen biztosan rontott volna az összképen. James Belushi és Arnold Schwarzenegger is egyaránt jól teljesít, tetszetős párost alkotnak.
A Vörös zsaru egy meglepően okos, jól átgondolt alkotás, ami nem csak az akciófilmek kedvelőinek ajánlható, hanem bárkinek, aki egy kellemes másfél órás kikapcsolódásra vágyik.

Add Comment