Kezdőlap » Betegségek » Milyen fertőzések léphetnek fel a terhesség alatt

Milyen fertőzések léphetnek fel a terhesség alatt

A várandóság alatti betegségek (vírusok és baktériumok általokozott) általában nem jelentenek veszélyt a magzatra. Létezik pár kivétel, ami viszont igen. Az anyuka részére azért jelenthet nehéz időszakot a betegségek ideje, mert mivel nem szedhetőek gyógyszerek, a szervezetnek egyedül kell leküzdenie a betegséget.

Rubeóla (bárányhimlő): a védőoltást ellene már több mint 20 éve alkalmazzák. Aki megkapta, annak a szervezete már felkészült a betegség ellen. Ha nem tudjuk, hogy megkaptuk-e a védőoltást, egy egyszerű vérvétellel megállapítható a dolog. Amennyiben nem kaptuk meg, és a szervezetünk nem termel ellenanyagot a rubeóla ellen, a terhesség előtt oltassuk be magunkat, mivel a terhesség alatt ez már nem lehetséges, ugyanis veszélyt jelentene a magzatra.

Nagy veszélyt jelent a magzatra a rubeóla, a várandóság alatt. A betegség általában vetélést okoz, de súlyos károsodást is okozhat a magzatnak, mint például a szívfejlődés zavara, hallás és látáskárosodás.

Herpesz (HSV-2): nemi aktus útján terjedő betegség. A várandóság alatt a nemi szerven megjelenő betegség a magzatot is megfertőzheti. Amennyiben már volt herpesze valakinek, akkor a szervezete ellenanyagot termel, ami megvédi a magzatot a vírussal szemben.

Gombás fertőzések: hüvelynél kialakuló gombás betegség esetén fehéres színű erős szagú folyás tapasztalható, amit viszketés is kísérhet. Hüvelykúpos kezelését alkalmazzák legtöbbször az orvosok, ami viszont a viszketést többnyire nem csökkenti, ezért eléggé kényelmetlen lehet a betegség.

Hepatitis B: több módon fertőz, például vérrel, nemi érintkezés útján, vagy nyállal. A terhes kismamák általában nem fertőzik meg a magzatukat, de ha mégis, akkor a gyermek is Hepatitis B hordozó lesz, és később májproblémái lehetnek.

Influenza: általában nem jelent veszélyt a magzatra. A betegséggel járó magas láz okozhat problémát és annak a csillapítása. Erős lefolyás esetén mindenféleképpen kérje ki orvosa véleményét és tanácsát, ilyenkor antibiotikumos kezelést szoktak alkalmazni. A védőoltás beadása nem mindig javasolt, vannak érvek ellene és mellette is, ezt mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy vállal-e esetleges kockázatokat a védőoltással.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük