Kezdőlap » Családi élet » Milyen fejlesztő hatásai vannak az origaminak?

Milyen fejlesztő hatásai vannak az origaminak?

Az origami bölcsőjét Ázsiában kell keresnünk, de hogy Kínából vagy Japánból származik-e, nem tudjuk. Keringenek történetek, mesék csodás papírhajtogatásokról és leírások hajtogatott díszekről. Akárhogy is volt, a papírgyűrögetésnek ebbe a módjába régóta igyekeztek bekapcsolni a gyerekeket.

A hagyomány és a kreativitás kapcsolódott össze az origamiban, szájról szájra átadott történetek mellett kézről kézre terjedtek, alakultak, formálódtak a papírfigurák. A modern origami terjedése már kevésbé romantikus, de ez egyben előnye is: pontos leírásokkal, ábrákkal jelzi a hajtogatás menetét, jól definiált módszerek, irányzatok vannak. Mégis, ha a gyerekekkel szeretnénk megismertetni a papírhajtogatást, jó dolog visszatérni a régebbi korok módszeréhez: nekik bemutatva, segítve, együtt hajtogatva, a közös felfedezés örömével vágjunk bele! És hogy miért érdemes bevonni a gyerekeket?

Az origami művelésének rengeteg jótékony hatása van fejlődésükre, emellett a szülőknek, pedagógusoknak bőséges anyag áll rendelkezésükre különböző kiadványokban és az Interneten, jól definiált leírásokkal, ábrákkal, nehézségi fokok feltüntetésével segítve a választást. Az origami olcsó alkotó tevékenység lehet, viszonylag gyors sikerélményt nyújt és nagyon mókás is, miközben, szinte észrevétlenül, fejleszt, fejleszt, fejleszt.
Az origami jótékony hatással van a térérzékelésre, a síkbeli és térbeli tájékozódásra, relációk felismerésére és rögzülésére.

A hajtogatások ismétlődő mozdulataival a lent-fent, bal-jobb, elől-hátul iránypárok könnyen begyakorolhatók. Fejleszti a finommotoros mozgást, a kézügyességet, felhívja a figyelmet a pontosság fontosságára, kitartásra, türelemre, tartós koncentrálásra nevel, a műveletsor végén pedig kézzel fogható a jutalom: valami szép készült.

Átélhető általa az alkotás jóérzése miközben a fantázia, az absztraháló képesség fejlődik. A gyerek megismerkedik a hasonlóság, a modellezés, a részleteknek az egészhez való viszonylagosságával és az egyszerűsítés-komplexitás alapvető fogalmaival. Fejlődik az elvonatkoztatási készsége.

Tapintási-, látási-, hallási-, mozgás érzékelése fejlődik. A különböző észlelési és érzékelési csatornák (szem-kéz, fül-kéz) összehangolódnak. Közös hajtogatással szociális érzékei fejlődnek, egyéni, ábra alapján történő munkánál a dekódolási képességek. Geometriai, matematikai, mérési ismeretekre tehet szert általa. És ami még nagyon fontos: egy-egy papírlapba rengeteg öröm, játékosság, érzelem hajtogatódik bele. „Egyszerűen jó csinálni” – mondja egy barna copfos kislány és vidám szemeit, ügyes ujjait nézve elhiszem neki.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válás gyermekszemmel

A válás intézménye kis hazánkban elfogadott, sőt megszokott jelenséggé vált. Évi 45 ezer regisztrált házasságkötésre …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük