Kezdőlap » Családi élet » Milyen a falusi disznótor?

Milyen a falusi disznótor?

A magyar hagyománykör egyik legfontosabb téli tradíciója a disznóvágás. A hagyomány szerint ez leginkább a falusi parasztháztartások szokása volt, és általában a háznál nevelt disznót áldozták fel ilyen célból. Gyerek-vagy fiatalkorunkban sokan vettünk részt legalább egy ilyen eseményen, leginkább azok, akik falun nőttek fel. Hagyományosan általában télen, karácsony előtt vagy januárban tartják a disznótort, ilyenkor összegyűlik az egész rokonság, baráti kör és az egész napos munkát egy jó vacsorával koronázzák meg. A régi időkben a disznóvágás volt az egyik legmozgalmasabb, legtöbb embert megmozgató esemény a faluban, szokás meghívni a rokonok mellett a szomszédokat is.

Mivel manapság már viszonylag kevesen nevelnek otthon sertést, általában már úgy veszik a disznóvágáshoz az áldozatot olyan helyekről, ahol sertéstenyésztéssel foglalkoznak. A disznóvágás általában korán reggel kezdődik, még napfelkelte előtt, és késő estig tart. A disznótor természetes velejárója a jó pálinka, amely aztán az egész nap folyamán végigkíséri az áldozatos munkát, szerencsésebb esetben mondjuk pogácsával kísérve. Nem hagynak hasznosítatlan részt az állatból, még a vérét is megsütik, ez is olyan magyar specialitás, amivel egy külföldit a világ végéig is el lehet üldözni. A szegény állatot sokféle módon lehet a későbbiekben hasznosítani. Már a disznóvágás délelőttjén elkészül a finom, friss pecsenye, amit pedig nem használnak fel azonnal, azt elteszik későbbre. Készül a hurka, a kolbász, a szalonna, a sonka és a disznósajt (amibe igazából minden kellék belemehet), és rengeteg nyers húst tesznek el fagyasztva is a későbbi időkre. Ezekből többhöz van még szükség egy kis utómunkára: pácolás, füstölés. Szintén jellegzetes disznótoros étel a töpörtyű, amit a szalonnából sütnek ki.

Miután elkészült mindenki minden teendőjével, az egész napot egy kiadós vacsora koronázza meg. Ilyenkor a legjellemzőbb étel a húsleves és a töltött káposzta vagy a disznótoros hurka-kolbász. Természetesen minden étel az aznap elkészített alapanyagokból készül, hiszen nincs is jobb annál, mint amikor az egész napos hosszú és fárasztó munka gyümölcsét azonnal élvezni is tudjuk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan küzdjük le a féltékenységet?

A féltékenység szinte minden egyes embert életében jelentkezik, van akinél állandóan jelen van és van …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük