Kezdőlap » Növények » Milyen fajtái vannak a golgotavirágnak?

Milyen fajtái vannak a golgotavirágnak?

A golgotavirág (vagy passiógyümölcs) az egyik legszebb futónövény, amit csak tarthatunk. Rengeteg típusa van, köszönhetően a buzgó nemesítőknek. Itt most a nálunk is kapható leggyakoribb fajták lesznek bemutatva.
Minden nagyobb kertészeti üzletben kapható szinte a kék golgotavirág (passiflora caerulea). Ez is nevelhet gyümölcsöt kis szerencsével, de nem ízletes fajtát, ez ugyanis nem fogyasztásra, csak díszítésre tartott típusa a golgotának.
Másik közismert fajtája a maracuja nevű gyümölcsöt termő golgotavirág (passiflora edulis). A virága világosabb, a kis tüske alakú szirmok vége ugyanis fehér. A gyümölcse lila vagy sárga, altípusoktól függően, kb. 10 cm-es tojásnyi méretű, kicsit savanykás ízű. A nagy hipermarketekben gyakran kapható a gyümölcse, akár a magról neveléssel is megpróbálkozhatunk, ekkor a 3-4. évben számíthatunk először a virágzásra.
A májusialma (passiflora incarnata) is megtalálható néha a kertészetekben, de érdemesebb a kifejezetten egzotikumokra specializálódott helyeken próbálkozni. Virága nagyon dekoratív, halvány rózsaszín. Gyümölcse ehető, de jóval kisebb, mint a maracujának.
A granadillát (passiflora ligularis) is inkább a virágjáért érdemes tartani. A tüske alakú szirmok lila-fehér pöttyösek. Kifejezetten az egzotikumokat árusító helyeken érdemes keresni a növényt, de a magját nagyobb eséllyel sikerülhet beszerezni.
A legnagyobb termést az óriás passiógyümölcs (passiflora quadrangularis) neveli, akár több kilósra is növesztheti, de nem túl ízletes sajnos. Érdemesebb a virága miatt tartani, ami erőteljes piros színű. Kifejezetten ritkaságnak számít.
Ha egész növényt nem is sikerül beszerezni, és nem akarunk a magcsemeték gondozásával olyan sokáig bajlódni, akkor dugványozni érdemes. Ha egy ismerős szépen fejlődő golgotát tart, kérjünk néhány darab 20-30 cm (3-4 nóduszos) ágdarabot. Ezek meleg, párás helyen könnyen meggyökereznek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A tűlevelű fenyő elterjedése

A karbon időszak vége felé, mintegy 300 millió évvel ezelőtt a Földön szárazabb időszakok követték …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük