Kezdőlap » Egészséges életmód » Milyen étrenddel fedezhetjük a vitaminszükségletünket?

Milyen étrenddel fedezhetjük a vitaminszükségletünket?

Sokan aggódnak amiatt, hogy a vitamin-, és tápanyagszükségletüket nem tudják fedezni az étkezéssel. Általában elegendő a változatos, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag táplálkozás. A zöldségek, és a gyümölcsök vásárlásánál azonban néhány dologra érdemes odafigyelni – ezzel biztosíthatjuk, hogy elegendő vitamin jusson a szervezetünkbe. Fontos, hogy érett gyümölcsöt vásároljunk: a legjobb választást a hazai gyümölcsök jelentik. Az egzotikus, távoli országokból származó gyümölcsöket általában éretlenül szüretelik le, hogy a transzport során ne romoljanak meg. A gyümölcsök tehát utólag érnek meg, így jóval kevesebb vitamint tartalmaznak, mint a napon érő társaik. Egy hazai termesztésű, napon érett alma vitamindúsabb, mint például a banán, vagy más egzotikus gyümölcsök.

A mélyhűtött zöldségek szintén elegendő vitamint tartalmaznak, feltéve, hogy röviddel a szüretelés után fagyasztották őket. A szupermarketekben kapható gyümölcsök, és zöldségek vitamintartalma a tárolás során csökken, a mélyhűtött változatokéval ellentétben.

Válasszunk szezonális gyümölcsöket, zöldségeket. Fontos, hogy ellenőrizzük a származási országot, hogy biztosak lehessünk abban, érett formában szüretelték le a gyümölcsöt.

Ősszel többek között az almának van szezonja: a gyümölcs B-, és C-vitaminban gazdag, és pektintartalmának köszönhetően csökkenti a koleszterinszintet. Az áfonya anthocyant tartalmaz, ami antioxidáns hatású: megköti a káros szabad gyököket. A legtöbb gyümölcs, és zöldség C-vitamint is tartalmaz, ami erősíti az immunrendszert. A szőlő rendszeres fogyasztása felér egy fiatalító kúrával: rezervatrol-tartalma lassítja a sejtek öregedését. A szilva véd a gyulladásoktól, és a fertőzésektől. A körte A-, B-, és C-vitaminban, illetve káliumban gazdag. A kálium vízhajtó hatású, és véd az emésztési problémáktól.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mesterséges édesítőszerek hálójában

Szerencsére ma már nagyon sokan felismerték, hogy a finomított kristálycukor mértéktelen fogyasztása mennyi betegség forrása …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük