Kezdőlap » Ünnepek » Milyen ételeket szolgáljunk fel szilveszterkor?

Milyen ételeket szolgáljunk fel szilveszterkor?

A szilveszteri menü általában kötöttebb, mint a karácsonyi. Míg a szenteste tájékán a hagyományos ízek mellett sok családban szerepel az étlapon különleges kedvenc, addig szilveszterkor – pláne egy buli alkalmával – igencsak sablonos, hogy mit eszünk. Italokból több áll rendelkezésünkre az év utolsó éjszakájára, hisz karácsonykor maximum csak egy koccintás erejéig kerül elő az alkohol.

Ha vacsorát szeretnénk készíteni, mint vendéglátók, akkor elsősorban bátran használjuk a sertés húst, mint alapanyagot. Ehhez a hozzávalóhoz számos hagyomány és babona kötődik – a malac kitúrja a szerencsénket – így a babonásak is elégedettek lehetnek, ha ilyen főétel kerül az asztalra. Magyarországon javarészt virsliként fogyasztjuk az újév hajnalán, de legyünk bátrak és vállalkozó kedvűek, ha meleg étellel szeretnénk megvendégelni barátainkat, családunkat.
Azoknak, akik húst nem fogyasztanának ajánlott bármilyen apró szemű zöldségből készült ételt kínálni. Ez itthon általában a lencse szokott lenni, hiszen ez a babonák szerint a bőséget jelképezi a következő évre.
A tengerentúlról indult el az a hagyomány, hogy fogyasszunk szilveszterkor káposztát – vagy más, zöld levelű zöldséget, mert ez gazdagságot eredményez majd az újévben. Ez nálunk még nem annyira elterjedt, viszont a töltött káposztát ettől a babonától függetlenül sok helyen kínálják vacsorára.
Ha nem szeretnénk, hogy bárki bármilyen babonára hivatkozva visszautasítsa az étkünket, akkor mindenféleképpen kerüljük a hallal készült ételeket. A legenda szerint a hallal elúszik a szerencsénk, így hiába kedvelt étel a hal Magyarországon, ezen az estén válasszunk mégis mást az asztalunkra.
Természetesen ezeken felül az ünnepi menünk kiegészülhet süteménnyel vagy egyéb desszerttel, ezt már tényleg a házigazda szíve joga eldönteni. Jópofa ötlet tud lenni, hogy édességnek vásároljunk újévi malac formájú süteményeket, marcipánokat.

Ha a vacsora befejeződött, akkor se hagyjuk vendégeinket étel nélkül: készítsünk vagy készíttessünk hidegtálat, tegyünk üvegtálakba chipseket, kekszeket, válasszunk hűtést nem igénylő süteményeket, sós ropogtatnivalókat. Ezeket több helyre helyezzük ki a lakásban, így biztosan nem lesz panasz a vendéglátásra.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Ünnep: Május 1

Sokan talán nem is tudják, miért is munkaszüneti nap, és miért is ünnepeljük május 1-ét. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük