Kezdőlap » Étel » Milyen ételben van a legtöbb kalória

Milyen ételben van a legtöbb kalória

A tápérték üzemanyagértékét kalóriákban mérjük. A víznek és az ásványi anyagoknak nincs kalóriájuk – azaz: nincs bennük fűtőanyag, energia. A zsír kalóriában gazdag: 1 gramm zsírnak kétszer annyi a kalória értéke, mint ugyanannyi keményítőnek, cukornak vagy fehérjének. Ezért a vaj, margarin, növényi olaj, amely csaknem teljes egészükben zsírok, valamint a különféle krémek, mártások stb., amelyek sok zsírt tartalmaznak, igen kalória dúsak.

A cukor és a sűrű, édes szirupok viszonylag ugyancsak gazdagok kalóriában, mivel teljes egészükben szénhidrátból állnak, nem tartalmaznak vizet vagy emészthetetlen cellulózt. A gabonamagvak (amelyeket dara, kenyér, száraz sütemény, csőtészta, felfújt stb. formájában fogyasztunk) és a keményítőtartalmú főzelékek (burgonya, bab) szintén gazdagok kalóriában, mivel sok keményítőt tartalmaznak. A hús, baromfi, hal, tojás, sajt ugyancsak kalóriában gazdag ételek, hiszen fehérjéből és zsírból állnak. Legtöbben azért jutunk kevesebb kalóriához ezekből az ételekből, mivel kevesebb mennyiségben fogyasztjuk őket. A tej kitűnő kalória forrás: cukrot, zsírt, fehérjét tartalmaz és nagy mennyiségben fogyasztható.

A friss és főt gyümölcsök általában szintén kalória gazdagok, tekintettel természetes cukortartalmunkra. A banán és a szárított gyümölcsök még több kalóriát tartalmaznak. A főzelékek kalóriatartalma változó aszerint, hogy mennyi bennük a keményítő vagy a cukor. Nagyobb kalória tartalmú főzelékfélék a burgonya, kukorica és különböző babfajták, pl. a szójabab.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen uzsonna süteményt készíthetünk?

Uzsonna süteményeknek nevezzük azokat a süteményeket, amit reggelire, napközben illetve uzsonnára fogyasztunk. Így szól a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük