Kezdőlap » Baba-mama » Milyen érzések törhetnek fel egy újdönsült anyából?

Milyen érzések törhetnek fel egy újdönsült anyából?

Az anyaságról kialakult eszmény szerint a nő túláradóan boldog, amikor megtudja, hogy gyermeke lesz. Az első terhesség bizonyos fokig a gondtalan fiatalságnak is véget vet. Sok asszony a szokottnál is többet aggódik az első otthoni hetekben. Nyugtalankodik, ha a gyerek sír ha mérges. Kétségbeesik, ha egyet tüsszent vagy egyetlen kiütést lát rajta. Lábujjhegyen bemegy a kicsi szobájába megnézni, lélegzik-e még. Ez a túlzott törődés ebben az időszakban talán ösztönös az anyákban. Így biztosítja a természet, hogy a sok millió új anya a világon, akik között akad gondatlan, vagy olyan, aki még nem érett meg a feladatra, mégis ösztönösen komolyan vegye ezt a felelősségteljes szerepet.

Egy kis aggódás nem árt meg a szeleburdiságra hajlamosaknak. Persze a legtöbbet éppen a lelkiismeretes típus szenved tőle, amelyiknek pedig legkevésbé van rá szüksége. Szerencsére ez az állapot hamarosan elmúlik. Előfordul a hangulatnak egy másfajta változata is. A kórházban az anya először teljesen rábíz mindent a nővérekre, és hálás, hogy ellátják a csecsemőjét. Azután hirtelen fordulat következik be.

Az édesanya úgy érzi, hogy már ő is meg tudna csinálni mindent, és titokban haragszik, amiért a nővérek nem engedik, hogy átvegye a kicsi körüli teendőket. Teljesen érthető persze, hogy az anya maga akarja gondozni gyermekét. Az első napokban azért nem igényli, mert tudja, hogy még nem alkalmas rá. Minél erősebb eleinte benne az az érzés, hogy nem ért hozz, annál erősebb lesz később az elhatározása, hogy megmutassa, mennyire belejött.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Egy éves lett !

Micsoda nagy dolog , ha gyermekünk betölti az egy éves kort . Tortát , szülinapi …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük