Kezdőlap » Látnivalók » Milyen érdekességek vannak Válon?

Milyen érdekességek vannak Válon?

A Váli-völgy közepén található község mindössze csak 2 456 főt számlál. A Fejér megyében található település történelme régre nyúlik vissza. Régészeti leletek bizonyítják, hogy már a csiszolt kőkorszakban lakott terület volt. A Honfoglalás korában Árpád törzse telepedett le ezen a területen. A nevének eredetét illetően többféle lehetőség is felmerül a történelemben. Nagy Konstantin említést tesz Válról, Árpád unokájáról. Vinis Ferenc volt váli káplán a Vál nevet a „vallis” latin szóra vezeti vissza. Azonban a hagyományok szerint a Község a nevét a helyiek Vál nevű fejedelméről kapta.
A községben akad néhány nevezetesség is melyet feltétlen érdemes megnézni az erre látogatóknak. Ilyen például a copfstílusban épült Ürményi-kastély melyet Mária Terézia ajándékozott a környéket birtokló Ürményi családnak 1775-ben. A török kiűzése után a jezsuiták rendháza volt az alsó szinten. Jelenlegi formáját Ürményi József országbírónak, a község földesurának köszönheti Vál, mert ő építtetett rá még egy szintet.
A katolikus templomot is érdemes megnézni melyet Ürményi József építettet 1842-ben. Ferenczy István szobra, mint a templom freskóinak többsége Wagner Jószef keze munkáját dicséri. A 1 170m2 alapterületű templom Fejér megye legnagyobb, Magyarország kilencedik legnagyobb templomának számít. A falu temetőjében található az Ürmény család által 1834-ben építettet Mauzóleum is.
Külön érdekességnek számít a Vajda-ház mely Vál híres szülöttének Vajda János (1827-1879) költőnek adott otthont. A költő ugyan nem itt született, de ezt az erdészházat tekinti szülőházának, mert itt töltötte gyermekkora nagy részét. Verseiből is kiderül, hogy ez a hely volt életének igazi vonatkoztatási pontja. Az itt élők fontos feladatnak tartják az erdészház gondozását és az erdészházban berendezett emlékszoba valamint a Vajda-emlékfa ma is őrzi a költő emlékét.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért nézzük meg Tiahuanaco-t?

Tiahuanaco a Titicaca-tótól mintegy 15 kilométerre található. Műemlékei és szobrai nagy érdeklődést keltettek a régészek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük