Kezdőlap » Látnivalók » Milyen érdekessége van a Brüsszeli Laeken –kastélynak?

Milyen érdekessége van a Brüsszeli Laeken –kastélynak?

Brüsszelben valóságos építészeti remekműveket találunk. Ilyen például a királyi Laeken-kastély (Chateau Royal de Laeken), ami nem egy egyszerű pálmaház, inkább inkább üvegváros. Az épületet a szecessziós építész Victor Horro tervezte.

A 160 hektáros, erdős területen, a belvárostól északra, az Avenue du Parc Royal közelében álló palotát 1784- ben a helytartó, Albert von SachsenTechen herceg számára építették. 1804- ben a klasszicista épület Bonaparte Napóleon tulajdonába került, 1812- ben itt írta alá Oroszország elleni hadüzenetét. Ezt követően a palota holland tulajdonba került. A belgák első királya, Leopold von Sachsen-Coburg trónra lépésekor költözött be a kastélyba. Az 1890-es tűzvész után az építész Balat rekonstruálta, tizenkét évvel később Girault bővítette ki jelenlegi
formájára.
Az egymással összekapcsolt királyi üvegházakban – amelyeket Koninklijke
Serres-nek vagy “üvegvárosnak” is neveznek – található egzotikus növényvilág április végétől május elejéig két héten keresztül megtekinthető.
A kertrajongó II. Leopold építtette 1876 és 1895 között. A szecesszió egyik mesterének, Victor Hortának korai műve. Nem messze innen, egy járdaszigeten
található a Fontaine de Neptune, a Neptunusz-kút, amely a flamand szobrász, Giovanni da Bologna által 1566-ban tervezett, ma a bolognai Piazza del Nettuno téren álló kút másolata. A Kínai Pavilont és a Japán Tornyot az 1900-as párizsi világkiállításra építették, majd II. Leopold király vásárolta meg őket. A Kínai Pavilonban jelentős porcelángyűjtemény kapott helyet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Esterházy-kastély

Fertőd nevezetessége, a barokk-rokokó stílusban emelt kastély, melyet a „magyar Versailles” névvel is illetnek. Több …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük